När jag började skriva denna blogg var det absolut inte tänkt att jag skulle vara så pass aktiv med ombalansering av portföljens innehav. Men i och med att jag efter rotationen den 9:e november allokerade upp en hel del miljöteknikbolag så har det helt enkelt behövts då volatiliteten är så pass hög. För att få en känsla över vad som händer på ”cleantech”-fronten så har jag sammanställt två diagram med ett urval av miljöteknikbolag inom olika kategorier.
Det första diagrammet visar avkastningen senaste veckan där det är tydligt att vi fått se en rejäl rekyl. Diagram två visar avkastning senaste månaden i samma ordningsföljd sett till bolagsnamn. Det diagrammet visar tydligt att de bolag som rekylerat mest inte helt oväntat är de bolag som också stigit mest senaste månaden.
Som ni vet har jag under den senaste tiden skalat ner mycket miljöteknik men håller hela tiden bevakning på vad som händer. Som jag skrev för någon dag sedan tror jag vi kommer få se en högre botten än vad som egentligen är motiverat då intresset är väldigt stort och utöver den generella haussen så har vi även starka bakomliggande faktorer som ger långsiktigt stöd åt branschen. Men som alltid så kommer det ske överreaktioner baserat på girighet och rädsla.
Min generella känsla har varit att vissa bolag värderas och handlas precis på samma sätt som under 1999 då många IT-bolag utan lönsamhet steg till otroliga värderingar. Vart det tar vägen denna gång vet jag inte men det jag vet är att man sannolikt behöver vara ganska snabbfotad när momentum avtar, något som visat sig tydligt senaste veckan. Det är därför också jag inte låter portföljen bara vara – även om jag vill ha en stor del mot miljöteknik tillåter jag mig helt enkelt inte att åka på samma smäll som jag gjorde under IT-kraschen. Det är dock viktigt att separera miljöteknikbolagen mellan de som faktiskt är lönsamma och har levererat under många år samt de mer spekulativa nya uppstickarna, framförallt inom EV-området. Förstnämnda kommer konstant få ligga kvar i portföljen med väldigt lite omallokeringar medan de högvolatila får hanteras mer aktivt.
Listan nedan är lång men det finns några bolag jag bevakar mer i detalj för att kunna ta ny position i. Bland annat är det två norska bolag – Zaptec som redan ligger i portföljen samt Everfuel – ett bolag som jag haft i en annan portfölj men sålt av nu i veckan efter en otrolig resa. Jag ser gärna att båda bolagen får en lagom storlek i denna portfölj när tillfälle ges.
Om jag blickar på andra sidan vattnet så tycker jag mig se viss styrka igen i XPENG och NIO – två kinesiska EV-tillverkare, det är inte helt omöjligt att vi bildade en botten redan i går. Om den botten hålls så tror jag vi kan få se en fin utveckling närmsta tiden trots att båda bolagen avancerat ordentligt senaste månaden trots rekyl.

