2020-11-27
Att låta en rekyl läka ut innan man återupptar exponering är viktigt!
På samma sätt som att de tidigare momentumstarka bolagen inom teknik och gaming behövde ges tid att konsolidera och vila efter den negativa impulsen 9:e november så behöver även Bitcoin/Ethereum det. I skrivande stund ser det ut som att vi faktiskt etablerar en botten kring $16,000-$16,500 vilket är väldigt starkt sett till den starka utveckling vi sett senaste tiden. Det är dock för tidigt att avgöra och $16,200-nivån lär säkert provas flera gånger till. Det skulle inte heller förvåna mig om vi får se en körare ner mot $15,000 under helgen. Portföljens exponering mot krypto är just nu ~12% vilket är komfortabelt. I det fall vi får se en djupare sättning under kommande veckor (ner mot $12-13k) kommer jag med största sannolikhet klick-klick-klick:a på köpknappen och vrida upp exponeringen ytterligare. En 80/20 fördelning i denna långsiktiga portfölj ser jag inte som orimligt.

Tittar vi på aktiesidan av portföljen så är den stark just nu (+1,5%).
Teknik/gaming har uppenbarligen vilat klart och driver nu på portföljen ordentligt. Jag valde som ni vet att öka exponering mot gaming den 25:e november då bland annat Embracer flaggades upp i aktiebedömningen sekundära köpsignal (bottenformation håller på att bildas). I skrivande stund har även den primära köpsignalen triggats vilket adderar ytterligare tillförlitlighet till att en botten faktiskt sattes den 24:e november.

Som tidigare nämnt valde jag även att öka i sektorkollegor när Embracer flaggades upp samt passade också på att skala ner några tidigare miljöteknikvinnare. Jag uppskattar balansen mellan teknik / miljöteknik samt hur de växeldrar. Jag uppskattar också att ha en kryptodel i portföljen som historiskt drivit på när aktier varit svagare och vice versa.
En komfortabel allokering helt enkelt. Däremot – när man börjar tycka att saker och ting är komfortabla bör man vara på sin vakt och utifrån det bibehåller jag min något restriktiva belåning till enbart 5%.
Höll nästan på att glömma, nya bolag i portföljen sedan sist är:
Nya köp:
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.Trevlig helg!
2020-11-26
Att låta en rekyl läka ut innan man återupptar exponering är viktigt! På samma sätt som att de tidigare momentumstarka bolagen inom teknik och gaming behövde ges tid att konsolidera och vila efter den negativa impulsen 9:e november så behöver även Bitcoin/Ethereum det. I skrivande stund ser det ut som att vi faktiskt etablerar en botten kring $16,000-$16,500 vilket är väldigt starkt sett till den starka utveckling vi sett senaste tiden. Det är dock för tidigt att avgöra och $16,200-nivån lär säkert provas flera gånger till. Det skulle inte heller förvåna mig om vi får se en körare ner mot $15,000 under helgen. Portföljens exponering mot krypto är just nu ~12% vilket är komfortabelt. I det fall vi får se en djupare sättning under kommande veckor (ner mot $12-13k) kommer jag med största sannolikhet klick-klick-klick:a på köpknappen och vrida upp exponeringen ytterligare. En 80/20 fördelning i denna långsiktiga portfölj ser jag inte som orimligt. Tittar vi på aktiesidan av portföljen så är den stark just nu (+1,5%). Teknik/gaming har uppenbarligen vilat klart och driver nu på portföljen ordentligt. Jag valde som ni vet att öka exponering mot gaming den 25:e november då bland annat Embracer flaggades upp i aktiebedömningen sekundära köpsignal (bottenformation håller på att bildas). I skrivande stund har även den primära köpsignalen triggats vilket adderar ytterligare tillförlitlighet till att en botten faktiskt sattes den 24:e november.
Som tidigare nämnt valde jag även att öka i sektorkollegor när Embracer flaggades upp samt passade också på att skala ner några tidigare miljöteknikvinnare. Jag uppskattar balansen mellan teknik / miljöteknik samt hur de växeldrar. Jag uppskattar också att ha en kryptodel i portföljen som historiskt drivit på när aktier varit svagare och vice versa. En komfortabel allokering helt enkelt. Däremot – när man börjar tycka att saker och ting är komfortabla bör man vara på sin vakt och utifrån det bibehåller jag min något restriktiva belåning till enbart 5%. Höll nästan på att glömma, nya bolag i portföljen sedan sist är: Nya köp: Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information. Trevlig helg!
2020-11-25
Gårdagen stannade på +-0% trots en riktigt stark kryptomarknad. Portföljens andel mot icke miljöteknik höll emot samtidigt som det ser omvänt ut i skrivande stund. Jag uppskattar verkligen hur miljöteknik / ”vanlig” teknik växeldrar!
Under morgonen har jag ökat upp portföljens exponering något mot bland annat Embracer då den för närvarande är flaggad av den sekundära köpsignalen. I samband med det skalade jag även upp övriga bolag i portföljen med liknande inriktning. Aktier som alla är portföljens sänken sedan rotationen 9:e november. För att hålla belåningen i schakt (~15%) skalade jag samtidigt ner några av portföljens miljöteknikvinnare.
Däremot har ytterligare ett norskt bolag har fått ta plats i portföljen, initialt med en mindre storlek, samt även ett bolag som sedan tidigare ligger i familjeportföljen har också adderats. Hur går det egentligen med att skala ner belåningen till 0%! Inte alls bra.
Nya köp: Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Det här med att hålla kassa är verkligen svårt när det finns så mycket intressant där ute!
På kryptosidan så var Bitcoin under gårdagen uppe och sniffade bara ~1,5% från ATH för att sedan falla tillbaka mot $18,500 (-4,2%). I skrivande stund är dock kursen tillbaka kring $19,200 och det är inte omöjligt vi får se ett ytterligare försök under dagen. Att det kommer vara volatilt framöver är något som är säkert!
En intressant iakttagelse som är bra att ha med sig är att när Bitcoin tidigare brutit ATH så har vi månaderna och åren därefter sett betydligt högre nivåer (350-1500%) vilket motsvarar $70,000 – $330,000. Vidare tycker jag det också är intressant att gängse oscillatorer inte indikerar något annat än styrka, till skillnad mot december 2017 (senaste gången priset var kring $19,000) då hade Bitcoin varit ”överköpt” under drygt ett år och RSI indikerade extremt höga nivåer samt uppvisade även negativ divergens mer än en gång innan toppen slutligen sattes strax innan jul.
Ett vanligt missförstånd vid användandet av Oscillatorer såsom RSI, MACD, Stochastics är att ett värde över den övre linjen (normalt 70-80), vilket indikerar överköpt, per definition innebär att en rekyl / vändning är på G och att aktien/tillgång bör säljas. Så är absolut inte fallet utan en aktie/tillgång kan vara överköpt över lång tid om momentumet är starkt. Det man ska leta efter är en negativ divergens, alltså när en vändning sker i oscillatorn samtidigt som priset fortsätter uppåt. Det är inget jag kan se idag.
2020-11-24
Under gårdagen steg portföljen över 3,4% trots att jag skalade ner belåningen till ca 10%. Målet var att få ner belåningen till 0% men nådde inte riktigt ända fram.
Trots en fantastisk dag för portföljen så kan jag inte glädjas, jag hade till och med svårt att somna i går. Jag blir orolig över vissa av portföljbolagens snabba uppgångar och försöker värdera nedsiderisken i portföljen som helhet. En snabb beräkning av den dagliga volatiliteten ger hela +-4% men den höga siffran beror inte enbart på att vissa bolag stigit väldigt snabbt senaste veckorna utan också att 2020 varit ett väldigt volatilt år generellt så den beräkningen hjälper mig föga i att bedöma nuvarande risknivå.
Det enda sättet jag kan bedöma den just nu är att försöka värdera hur andra investerare agerar och tänker. I och med att jag själv känner viss FOMO över att inte ligga än tyngre i vissa bolag som sprungit så är det inte svårt att förstå att det är den generella känslan hos många just nu, framförallt de som ligger allokerade mot svagare branscher och sektorer. Jag är inte smartare än ”marknaden” och drivs av samma känslor som alla andra – däremot har jag möjligen viss mer erfarenhet än många vilket jag försöker använda till min fördel. Ett problem som dock ofta uppstår är att jag ofta blir för försiktig, något jag behöver inkludera i min plan för hur jag ska agera.
Nackdelen med att ha en relativt likaviktad portfölj är att bolag som stiger väldigt snabbt också väldigt snabbt får en betydande storlek i portföljen, på gott och ont. I normala fall hade detta inte berört mig men utvecklingen i vissa av bolagen är så pass extrem att det blir svårt att vara långsiktig i dessa utan att i alla fall löpande skala ner deras exponering.
Samtidigt som jag oroar mig över risknivån i portföljen sitter jag å andra sidan och studerar vilka SPACs som kan vara intressanta att titta närmare på. SPAC står för ”special-purpose acquisition company” och kan beskrivas som ett ”blank-check”-company. Bolaget reser kapital för att senare fusioneras med icke noterat bolag istället för att genomföra en IPO.
2020-11-23
Efter en fantastisk vecka öppnar portföljen även denna vecka starkt med drygt 2% upp. Det är inte helt oväntat fortsatt miljöteknik som drar portföljen tillsammans med Ethereum som avancerade nästan 15% över helgen ($590) medan Bitcoin konsoliderar i intervallet $17500 – $18500 inför ett möjligt nytt steg upp emot ATH. Gaming går fortsatt svagt relativt övriga portföljen efter den negativa impulsen den 9:e november, exponeringen mot dessa har också löpande skalats ner senaste 2 veckorna till dess de återigen visar styrka.
Att Ethereum drar medan Bitcoin vilar samt vice versa är normalt inom krypto. Redan i början på november flaggade jag upp att omvandlingsfrekvensen mellan Bitcoin / Ethereum var stretchad vilket gjorde att jag också ökade på exponeringen mot just Ethereum något som varit väldigt lönsamt.
Vad är då Ethereum? Om du är intresserad kan du läsa mer här.
När portföljen går bra är det lätt att bli girig, men i och med att jag under de senaste veckorna legat med relativt hög belåningsgrad (>25%) väljer jag i stället att på ATH skala ner min belåning.
Under förmiddagen har jag därför skalat ner alla nordiska innehav relativt jämnt (20-30%), USA innehaven, som i skrivande stund ser ut att öppna starkt (1-5%) kommer skalas ner under eftermiddagen med mål att portföljen ska ligga helt utan belåning vid stängning ikväll.
Något jag lärt mig med erfarenhet är att man ska sälja när man kan och inte när man måste.
I morgon sitter jag således med torrt krut i form av 20-25% belåningsutrymme. Dessa kommer användas när mer taktiska lägen uppstår de kommande veckorna, månaderna.
Den relativa exponeringen mot krypto stiger i och med att jag skalat ner aktieinnehaven, detta är dock enbart tillfälligt i och med att jag avser återköpa flera av de bolag jag under dagen skalat ner i.
2020-11-21
Nytt ATH! 2 veckor tog det att återhämta det ordentliga fall som följde efter Pfizers vaccin-information den 9:e november. I fredags gjorde portföljen återigen nytt All-Time-High, +8,9% från botten den 10 november – dock med flera andra bolag i portföljens topp denna gång!
Omallokeringen mot miljöteknik (greentech / cleantech) som gjordes efter Pfizers vaccin-information har visat sig vara väldigt fördelaktig även om jag blir något höjdrädd över hur fort vissa av de nya bolag som nu ingår i portföljen stigit senaste två veckorna. Å andra sidan tror jag att miljöteknikbolagen kommer växeldra med de mer ordinära teknikbolagen framåt. Att däremot inte förvänta sig en rekyl framöver är bara naivt. Jag passar dock på att fira och glädja mig åt portföljens nya ATH så länge det varar.
Top-10 baserat på %-utv. denna vecka var följande portföljbolag;
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Utvecklingen för portföljens exponering mot kryptovalutor via XBT:s certifikat går inte heller direkt att vara missnöjd över! I skrivande stund (lördag 13:30) handlas Bitcoin i $18,665 och Ethereum i $513. Det ska bli väldigt intressant att se om styrkan orkar kvarstå nu när Bitcoin även närmar sig ATH!
Oavsett kortsiktigt utfall kommer jag inte skala ner exponeringen vid en rekyl/nedgång utan målet är att hålla minst aktuell fördelning (80/20) mellan aktier och den icke korrelerade tillgångsklassen kryptovalutor framöver.
Om du inte ännu förstått vad Bitcoin är eller varför jag tycker det är så pass intressant att jag allokerat en betydande del mot kryptovalutor så rekommenderar jag verkligen följande tre böcker av Andreas Antonopoulos.
De ger en bra bild samt förklarar och bemöter många av de vanligaste frågorna som alla har i en första början. Ex. vad är det Bitcoin egentligen avser lösa, varför är priset så volatilt, varför Bitcoin och inte någon annan kryptovaluta, kan myndigheter förbjuda Bitcoin, används inte Bitcoin bara av kriminella, jag har inget behov av Bitcoin varför ska jag bry mig m.m. Tredje boken är skriven så sent som slutet på 2019 vilket gör den väldigt relevant utifrån vad som hänt senaste åren.
The Internet of Money, part 1 (2016)
The Internet of Money, part 2 (2017)
The Internet of Money, part 3 (dec 2019)
2020-11-20
Dags för sista handelsdagen denna vecka, en vecka som varit mycket gynnsam för portföljen som helhet. Ingående aktier har haft en mycket bra utveckling där bästa bolaget stigit hela 35%(!) medan det sämsta ”bara” rekylerat -8,5%. Som helhet har ingående aktieinnehav stigit cirka +4% medan certifikaten med exponering mot Bitcoin och Ethereum stigit hela +8,5%.
Under gårdagen gjordes några mindre ombalanseringar samt nedskalningar i portföljen (för att skapa lite likvida medel) vilket också resulterade i en ny aktie på första plats sett till %-vikt (se bild till höger). De likvida medel som skapades nyttjades för ytterligare utökad exponering mot Bitcoin/Ethereum som nu utgör en respektabel del av portföljen, se nedan.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
I övrigt såg vi Tesla notera nytt ATH efter höjda riktkurser och front-running inför S&P-500 inkludering i december. Jag vet hur starkt detta tåg är och står inte utanför utan ökade också positioneringen något direkt efter beskedet om inkludering.
Tesla är för övrigt den aktie som levererat mest värde till portföljen i år vilket jag tackar ödmjukast för! I skrivande stund är exponeringen mot Tesla cirka 3,2% av portföljens totala värde.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Den generella exponeringen mot miljöteknik har också visat sig vara vinstgivande vilket indirekt inneburit att flera bolag som initialt var tänkt att vara små positioner snabbt vuxit sig större.
För att hålla portföljen någorlunda koncentrerad (~30-40 bolag) valde jag också att flytta ut PatientSky till familjens portfölj istället vilket är anledningen den inte längre är med i listan till höger.
Det är inte omöjligt att portföljen får se ett nytt ATH i dag vilket så klart vore ett perfekt avslut på veckan och en rejäl upprättelse efter Pfizer-rotationen.
2020-11-19
Ingen har väl missat att Embracer Group rapporterade i går och förutom bra siffror så presenterades en herrans massa förvärv. Marknaden handlade upp bolaget ca 6% vilket gör att bolaget bibehåller sin första plats i portföljen ännu en stund även om det finns flera portföljbolag som är intresserade av att ta över denna ärofyllda plats.
Under morgonen i dag har även flera banker och analytiker höjt sina riktkurser vilket är enligt praxis. Som jag skrivit om tidigare så tenderar ett bolag som levererar en bra rapport fortsätta stiga tiden därefter. Omvänt för bolag som levererar en dålig rapport.
Under morgonen togs en bevakningsposition (0,5%) i PatientSky Group, ett norskt teknikbolag fokuserat på mjukvarulösningar inom framförallt vård och omsorg. Utöver PatientSky fick även Plejd (1%) ta plats i sonens portfölj idag. Ett bolag som länge funnits i flera av familjens portföljer. Positionen i Plejd kommer ökas när det är taktiskt fördelaktigt.
Jag känner mig komfortabel med portföljens aktuella sammansättning även om vissa av bolagen har relativt hög volatilitet.
Bitcoin, vilka väldigt många inte förstått värdet av (ännu) fortsätter att avancera och ”stängde” i går på 4:e högsta dagskursen någonsin. Som högst noterades $18,484. Just nu är kursen ~$17,500 och handeln sker med hög volatilitet då vi börjar närma oss tidigare högsta nivåer kring $19-20k. Allt annat vore konstigt. HODL.
2020-11-17
Måndagar verkar ha blivit synonymt med vaccin-information. Denna gång från Moderna som presenterade statistik från sin pågående FAS-3-studie. Även Modernas studie visar på goda resultat (94,5% skydd) vilket är väldigt positivt även om jag ställer mig något skeptisk till exaktheten i dessa resultat utifrån att studien enbart inkluderat 95 patienter.
Likt måndag den 9:e så reagerade marknaden likvärdigt. ”Corona-förlorare” steg medan teknik, guld och Bitcoin sjönk. Reaktionen var dock betydligt mer modest än förra veckan och efter några timmar var den mesta av nedgången i portföljen återhämtad och portföljen stängdes till slut kring +-0. Ett betydligt bättre resultat än förra måndagens -6%!
Under dagen genomfördes enbart mindre ombalanseringar med viss ökad andel i Eolus Vind, Zaptec och Ethereum i och med att portföljen är fullinvesterad igen (+20% belåningsgrad). Aktuell allokering redovisas till höger.
Under natten blev det även äntligen klart att Tesla kommer inkluderas i S&P-500 den 21 december vilket blir den största förändringen i indexet på över 10 år i och med Teslas marknadsvärde. Riktigt roligt då jag ägt Tesla under lång tid även om positionen idag är 5x mindre än den var i början på 2020.
Tesla steg drygt 13% i efterhandeln till $462 ($2 310 pre-split) på beskedet samt att alla index-följande fonder nu blir tvingade att köpa på sig motsvarande vikt i bolaget till just nu 3:e högsta kursen (dag) någonsin. OUCH!
På kryptosidan så ”stängde” Bitcoin på 8:e högsta dagsnivån någonsin medan intresset för Bitcoin utifrån Google Trends fortfarande är väldigt lågt. En ytterst intressant kombination (tweet) då korrelationen mellan högt pris och sökfrekvens senaste åren varit väldigt hög.
Sannolikheten att vi närmsta månaderna kommer få se ett besök av tidigare ATH kring $20k blir för varje dag som går än troligare. Just nu står kursen i $16,752.
2020-11-13
Fredag den 13:e, 2020. Vad kan gå fel?
Jag oroar sällan mig för saker jag inte kan påverka, åtminstone försöker jag övertyga mig om att så är fallet. Jag försöker också alltid ha en positiv grundsyn något som sannolikt är anledningen att jag nästan aldrig kan hålla likvider eller kassa utan gärna är fullinvesterad och lite där till.
I och med att jag har den utgångspunkten och synsättet behöver jag också vara snabbfotad och våga dra tillbaka marker från bordet när det blir oroligt, men samtidigt vara snabb att skjuta tillbaka dem. Kan verka impulsivt men det passar mig.
Den extremt snabba rotationen vi såg i början på veckan ur teknik och ur ”corona-vinnare” gav mig en möjlighet att ännu en gång omvärdera portföljens sammansättning och dess faktiska risknivå. Min övertygelse var att portföljen höll mycket lägre risk än vad den faktiskt gjorde och jag tog tillfället i akt att balansera om portföljen mot mer miljöteknik/ren teknik, eg. ”cleantech”. En tilt jag bedömer vara både strategiskt och taktiskt rätt under de kommande åren.
Under gårdagen genomfördes ett antal köp, de mindre bevakningspositionerna som jag nämnde i går blev fullskaliga positioner direkt. Vidare togs även ett väldigt intressant portugisiskt bolag in som är verksamma inom energisektorn och vilka levererar energilösningar baserat på förnybar energi.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.Ingången i Xpeng Inc och NIO Inc blev extremt vältajmad då Xpeng Inc i går kom ut med sin rapport vilken marknaden handlade upp bolaget hela 33%(!) på samtidigt som NIO Inc lyfte drygt 12%. Som gammal i gamet vet jag att det även finns motsvarande nedsiderisk och volatilitet men känns ändå bra att ha lite buffert på de nya innehaven från dag ett.
Under tiden jag skriver denna uppdatering släppte BIM Objects en relativt svag rapport. Jag tycker bolaget är väldigt intressant men innehavet åkte ut och ett norskt bolag verksamma inom utveckling av laddstationer som ligger i portföljen sedan i förrgår fick ta över kapitalet. Ett bolag som tillskillnad mot BIM handlas upp på en bra rapport!
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.Hur en aktie handlas efter en bra respektive dålig rapport är något man bör ha i bakhuvudet. Om marknaden väljer att handla ner en aktie på en dålig rapport så är det ofta en rörelse som består längre tid än någon dag, en lägre kurs leder ofta till reviderade riktkurser och än mer säljtryck. Helt enkelt hamnar bolaget i en negativ spiral. En bra rapport är precis tvärtom. Marknaden handlar upp bolaget och riktkurser justeras, momentum ökar och kursen stiger än mer. Jag väljer alla dagar i veckan att köpa dyrare efter en bra rapport än att öka direkt efter en dålig.
För att jinxa denna fredag den 13:e än mer så har Bitcoin brutit ur sin tekniska formation och har nu etablerat sig över $16,000. Nu vill vi gärna se några misslyckade försök med att bryta $16,000 nedåt, håller $16,000 (+- lite marginal) så finns det inte mycket hinder för att Bitcoin faktiskt tar sig vidare och utmanar tidigare ATH kring $20k.
Portföljens exponering? Återigen strax över 120%. En nivå jag uppenbarligen trivs med.
2020-11-12
Under gårdagen fortsatte jag att vrida portföljen något mer mot cleantech och tog in två nya portföljbolag. Nextera Energy Inc samt Enphase Energy samtidigt som jag valde att skala ner portföljens positionering i bland annat Stillfront och Angler Gaming ytterligare. Tidigare fondallokering i portföljen har fått stryka på foten för att justera belåningsgraden.
Under dagen i dag kommer jag ha ögonen på tre norska bolag som med största sannolikhet kommer få ta en mindre bevakningsposition i portföljen. Nedan; Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
I övrigt känner jag mig komfortabel med portföljallokeringen trots fortsatt fokus på teknik. I det fall vi får en fortsatt sektorrotation ur teknik och mot ”corona-förlorare” så tror jag ändock att portföljen håller emot bättre nu än tidigare. Inte någon garanti men att inte vara i närheten av fullbelånad ger mig också ett lugn att kunna sitta på händerna och invänta lägen, till skillnad mot i måndags då jag blev helt tagen på sängen.
Om vi däremot tar oss en titt på senaste två veckornas utveckling så så får jag en helt annan uppfattning än vad jag upplevde under början på veckan.
Att känslor är 200 000x starkare än sunt förnuft och att det krävs en vinst motsvarande 2-3x en förlust (förlustaversion) för att man mentalt ska uppfatta den lika ”bra” som man uppfattar förlusten ”dålig” blir väldigt tydligt!
2020-11-11
I slutet på 1930-talet skrev Jesse Livermore boken ”How to Trade in Stocks”. Boken är en given klassiker och måste så klart läsas. Ett stycke jag tänkt på de senanste dagarna är;
“Whenever the market does not act right or in the way it should – that is reason enough for you to change your opinion and change it immediately.”
“Remember: there is always a reason for a stock acting the way it does.”
“But also remember: the chances are that you will not become acquainted with that reason until some time in the future, when it is too late to act on it profitably.”
Den sektorrotation vi ser just nu är den snabbaste jag någonsin varit med om (ännu en gång lyckas 2020 överraska) och många, inklusive mig själv blev väldigt överraskade – kanske inte om att den inträffade men av dess magnitud. Som jag skrev för några dagar sedan så behöver alla sådana här stora rörelser få tid på sig att ”läka ut”. Huruvida det tar några dagar, veckor eller månader vet vi inte. Om det är början på en större multipelkontraktion för techbolag generellt vet vi inte heller.
Att finna stödjande teser för både fortsatt uppgång för teknik och för att den impulsrörelse vi sett senaste dagarna är början av en större multipelkontraktion och nedgång är inte något svårt.
Det är väldigt lätt att bli negativ, på gott och ont. Jag har varit med om både IT-kraschen, Finanskrisen, Greklandskrisen och nu senast Coronakraschen. Jag vet således hur lätt det är att köpa in sig för tidigt i en negativ rörelse men sedan få panik och sälja bort sig. Coronakraschen var lite av ett undantag då den var så pass snabb och vi fick inte uppleva månader eller tom år av ständigt lägre priser, upprekyler som driver optimism och sedan nya lägsta nivåer igen. Det är det som är riktigt jobbigt.
Har då något förändrats sedan i måndags? Oklart. Jag tror inte att ett vaccin så snart det börjar distribueras kommer återställa världen till vad den var i slutet på 2019. Jag tror också att vi till viss del ställt om och tänker annorlunda. Om vi kommer resa igen och bo på hotell, sannolikt – men jag tror ändock att en teknikfokuserad strategi kommer överprestera en industri-retail-rese-baserad investeringsstrategi de kommande 15 åren.
Jag avser således inte förändra min strategiska inriktning men har däremot vridit den taktiska allokeringen något mer mot grön teknik. Jag har även reducerat min belåningsgrad till 0 till dess det är tydligt vart vi är på väg. Flera nya portföljbolag tog plats i går och några få fick lämna helt. Likt tidigare så väger inget bolag över 5%. I och med att jag reducerade min aktieexponering för att sänka belåningsgraden så ökar även den relativa exponeringen mot Bitcoin/Ethereum.
Att sänka belåningsgraden till noll innebär även att jag nu har en ”kassa”. Detta innebär också att jag mentalt går från en försiktig inställning där ”skydda portföljen” är det viktigaste till att bli optimistisk och hitta intressanta lägen. Att kunna vända sin mentala syn är för mig väldigt viktigt – mitt sätt är att skapa handlingsutrymme.
2020-11-10
Det är märkligt hur pass påverkad jag blir trots att jag varit med sedan mitten på 90-talet. Anledningen beror nog till stor del på att rörelsen var totalt oväntad (VIX < 25) och att börsen i övrigt gick åt totalt motsatt håll. Det är alltid jobbigare att förlora pengar när ”börsen” går bra. Vidare vill jag ju glädjas över ett framtida vaccin och borde sätta det över egen vinning. Men i bland är ens sinne inte logiskt. Låt oss ännu en gång kasta modern portföljteori i soptunnan – investerare är inte rationella!
Gårdagen slutade betydligt värre när USA hade stängt och portföljen var ner drygt 5,5% från att vid lunch varit upp 2,3%. Nästan en 8% intradagsrörelse när den förväntade generella volatiliteten var 1,4%. 5,7x större rörelse än förväntat! Inte konstigt man blev på dåligt humör!
Min bättre hälft känner mig dock så pass bra att hon gav mig space och lät mig vara sur på egen hand. Egentligen är jag inte en utpräglad känslomänniska men när det kommer till börsen så flaxar humöret som värsta EKG:et. Därför jag sedan länge investerar långsiktigt och inte handlar intradag.
Jag hade inför handelsveckan negativa förväntningar vilka jag bibehåller. Jag förväntar mig ingen snabb rekyl upp till tidigare ATH däremot så förväntar jag mig att min portfölj kommer överprestera den bredare marknaden kommande månader.
Jag glädjer mig också åt Bitcoins och Ethereums styrka vilket tillsammans med en handfull bolag är de innehav som för närvarande håller upp portföljen på rätt sida om strecket.
I övrigt är terminerna i USA svagt gröna och även portföljens innehav är upp 1-2% i efterhandeln vilket ändå ger möjlighet till att landa lite mjukare idag.
2020-11-09 (18:45)
I dag vid 13-tiden tog marknaden en oväntad riktning. Teknik generellt såldes av tungt medan de bolag som drabbats värst av Corona fick se en rejäl återhämtning efter Pfizer informerat om att pågående Fas-3 studier visar mycket goda resultat.
Stockholmsbörsen rusar mer än 4% och terminerna för Dow Jones och S&P-500 likaså. Terminerna för Nasdaq tvärvänder nedåt och portföljen som vid lunch låg +2,3% rasade till som mest -4,5% vid Stockholmsbörsens stängning. En rörelse på nästan 7%! Detta var helt klart är en av de större intradagsrörelserna jag varit med om på senare tid.
Något som är tydligt är att 2020 har många ess i rockärmen och lär oss många läxor! Vissa mer kostsamma än andra.
Det första som hände var att jag blev väldigt förvånad. Första frågan som självfallet uppstår är om jag ligger rätt allokerad? Något jag faktiskt ansåg bara timmar tidigare när jag gick igenom min portfölj. Jag ställer mig även frågan om jag hellre skulle vilja äga OMXS30-index, bank, retail, hotell, industri och resebolag kommande 15 åren. Mitt svar på den frågan blir ett klart nej. Det finns således inte på kartan att något kommer säljas utan om något ska göras denna dag så är det köpknappen som ska användas.
Jag har dock tillräcklig erfarenhet för att veta att sådana här rörelser kan dra ut på tiden. Först ser vi automatiserade algoritmer som agerar på momentum och flöden, därefter säljer svaga och kortsiktiga småsparare och i sista ledet tyvärr även fondsparare som inte reagerar förrän fondernas NAV uppdateras en eller flera dagar senare.
Jag kunde dock inte hålla fingrarna borta från köpknappen och ökade på i flera av portföljbolagen under senare delen av eftermiddagen.
Något som däremot ofta händer svaga dagar som dessa är att de värst drabbade aktierna även gärna stänger kring dagslägsta. Med detta i minnet adderar jag enbart försiktigt under eftermiddagen för att även kunna addera inför slutcallen.
Nu vet inte jag (och ingen annan heller för den delen) hur länge denna rotation kommer pågå. Och eftersom det inte heller är något jag kan påverka så lämnar jag det därhän.
Det jag däremot vet är att bolagen i min portfölj både är växande och lönsamma. Jag vet även att marknaden för bolagen finns där och kommer inte försvinna ens när vi har ett vaccin på plats eller år därefter.
Jag kommer dock utifrån min belåningsgrad vara försiktig med kompletterande köp och skäller ännu en gång på mig själv att jag borde ha mer likvider när lägen som dessa uppstår – samtidigt som mitt svar blir att det statistiskt är bäst att alltid vara så fullinvesterad som möjligt. En investerares dilemma. Alltid för lite likvider och samtidigt aldrig tillräckligt investerad!
Eftermiddagens köp till portföljen blev enligt nedan;
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Något som jag ser som positivt, framförallt för portföljen är att Bitcoin håller emot väldigt bra i denna rörelse (+-0%), till skillnad mot Guld som faller tungt (-4,5%) på en stark börs!
2020-11-09 (06:05)
(06:05) Någon timme inför öppning indikerar både Sverige (+1,5%) och USA (+1-2%) gröna siffror. Personligen hade jag förväntat mig en något svagare utveckling den närmsta tiden efter valet men som jag skrev om den 5 november så skapas majoriteten av avkastningen på börsen utanför börsens ordinarie öppettider – vilket visar sig ännu en gång korrekt och visar också på svårigheten att bedöma börsens utveckling på kort sikt.
Jag känner mig väldigt trygg med portföljens aktuella sammansättning och dess inbördes fördelning och kommer sannolikt inte göra några större förändringar i närtid. Som Mats Qviberg en gång sa: ”Den som vill bli rik på aktier ska ha ett bra sittfläsk.”
För att få en känsla över marknaden tar jag hjälp av Aktiebedömningen. Dagarna innan USA-valet, ex. den 3 november publicerades hela 15 affärsidéer, över 20 primära köpsignaler och hela 60 aktier var flaggade i min sekundära modell vilken indikerar när en bottenformation håller på att bildas/slutföras.
I dag ser det betydligt lugnare ut. Inför öppning, baserat på fredagens stängningskurs, noteras bara 9 primära signaler (sett till hela Stockholmsbörsens dryga 700 aktier) och betydligt mer modesta 15 sekundära signaler avseende pågående bottenformationer.
En titt på aktuell portföljsammansättning visar också på en väldigt stabil portfölj. Några av bolagen indikerar ett överköpt läge och en vinsthemtagning skulle kunna vara intressant om portföljen var av mer kortsiktig natur. Jag väljer dock att inte göra några försäljningar. Det är också en vanlig missuppfattning att höga värden på oscillatorer per definition betyder sälj vilket inte är fallet utan det man vill se är en förändring i deltat, det vill säga att oscillatorerna börjar falla från höga nivåer. En aktie med starkt momentum kan och kommer att indikera höga nivåer under lång tid varför det också gör det väldigt ofördelaktigt att sälja aktien på enbart ”överköpta” parametrar. Hur många gånger har man historiskt inte sålt ett fantastiskt bolag då det antingen är ”för högt värderad” eller att aktien ”stigit för mycket”…
Peter Lynch igen; ”The key to making money in stocks is not to get scared out of them” !
Analys av befintlig portfölj nedan;
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
2020-11-08
(18:02) Förra veckan var utan tvekan den bästa veckan någonsin för portföljen, vilken startades oktober 2014. En uppgång på +10,22% är inget annat än helt fantastiskt! De köp jag gjorde under de senaste veckorna har också varit riktigt vältajmade och lönsamma. För dessa tackar jag uteslutande min taktiska allokeringsmodell som ser igenom marknadens brus och hjälper mig att agera rationellt och inte baserat på känslor. För att förstå hur stor påverkan en vecka som denna har så är det bara att beräkna om den förväntade avkastningen utifrån aktuellt kapital och portföljens CAGR (effektiv årlig avkastning). Efter senaste veckornas uppgång och aktuell CAGR (sedan start) så har portföljen nu ett förväntat värde på 14,3 miljoner kronor om 15 år, att jämföra med drygt 10 miljoner vid senaste beräkningen i början på oktober(!!)
Även om denna blogg är majoritet egna reflektioner så hoppas jag många som läser denna också tog tillfällena i akt och agerade på de extremt många taktiska tillfällena som uppstod inför USA-valet!
Sedan den senaste uppdateringen av portföljallokeringen har en hel del hänt. På plats 2 i portföljen har vi ett bolag som avancerat otroliga 26,5% senaste veckan och såldes tagit sig från 5:e till 2:a plats sett till portföljvikt. Bara två tiondelar(!) från att knipa första första platsen som forfarande hålls av Evolution Gaming Group.
Tittar vi på statistik så har befintlig allokering genererat 10,4% senaste månaden, 38% senaste 3 månader och hela 165% senaste 12 månaderna. Portföljen har just nu en Sharpekvot på 3,23. Siffror som är inget annat än otroligt bra sett till portföljens sammansättning och att inget bolags vikt överstiger 5%.
Något som inte hanns med att skriva om förra veckan var att jag under fredag kväll, efter att ha analyserat omvandlingsfrekvensen mellan BTC och ETH valde att öka även i ETH (Ethereum). Portföljens totala exponering mot kryptovalutor uppgår nu till 13,1% (8,7% BTC, 4,4% ETH) . En ökning från strax under 9%.
En snabb titt på pre-market trading så har vi i skrivande stund inga större rörelser på världens börser. Sverige indikerar kring +-0 och USA kring +0,1-0,3%. Att vi kommer se något lugnare marknad är väldigt troligt. VIX (”skräckindex”) har sjunkit från 40 till mer modesta 25 senaste dagarna. Ett VIX på 25 innebär en förväntad daglig volatilitet på +-1,6% att jämföra med ett VIX på 40 som innebär en förväntad daglig volatilitet på +-2,5%. Som referens hade vi den 16 mars 2020 en förväntad daglig volatilitet på extrema +-5,1%!
2020-11-06
Ännu en fantastisk dag i går med en uppgång på +3,15%. Det är lätt att vänja sig med rörelser som dessa men det är viktigt att förstå att det inte är ett normalläge. Portföljen är tiondelar från nytt ATH men jag förväntar mig en svagare utveckling, och möjlig mindre rekyl den kommande veckan.
I går skrev jag även att jag skulle ta det lite lugnare den närmsta tiden – det gick dock inte många timmar innan jag valde att agera tvärtom.
När USA öppnade så valde jag att addera i JinkoSolar Holding Co Ltd på styrka. Jinko var tidigare det minsta innehavet i portföljen (0,8%). Efter ökningen vid $66 och efter gårdagens uppgång på ytterligare 10% till $72 så är vikten cirka 2,2%.
Under den senaste tiden har även Bitcoin brytit igenom flera viktiga stödnivåer, ex. tidigare toppen från 2019 på $14,100.
Sannolikheten att vi nu på riktigt kommer utmana tidigare ATH vid $20,000 ökar för varje dags om går!
Det kan vara värt att veta att det händer väldigt mycket på kryptovaluta-fronten, bland annat kommer PayPal (som också är ett portföljbolag!) att öppna upp Bitcoin för 346 miljoner(!) användare under 2021. Flera banker i bland annat Indien har börjat erbjuda detsamma.
Jag är övertygad om att detta bara är början på en stor förändring. Min tidigare exponering mot kryptovalutor har varit mellan 6%-8% – utifrån de positiva förändringar jag ser har jag valt att öka portföljens exponering ytterligare något.
Detta är inte gjort utifrån taktisk allokering och tajmingen är säkerligen felaktig på kort sikt. Om vi får se en rekyl från dessa nivåer (ca 15 000) så är det mycket troligt att jag kommer öka ytterligare. Portföljens bitcoin-exponering är just nu 8,9% (en ökning med 3,5%-enheter). Total kryptovalutaexponering uppgår till cirka 12%.
Ett sätt att få exponering mot Bitcoin utan att äga direkt är via något av de certifikat / ETN:er som finns tillgängliga hos de flesta banker. Exempelvis certifikatet Bitcoin XBT som handlas på First North. Mer information kring exempelvis detta certifikat finner du här.
Något som jag också tolkar som väldigt positivt och ökar sannolikheten för fortsatt uppgång, förutom den FOMO som kommer inträffa när media börjar rapportera ordentligt kring Bitcoin igen är att intresset just nu är generellt svagt. Detta till skillnad från haussen 2017. En trendsökning på Bitcoin via Google visar detta tydligt.
Något vi heller inte ska glömma bort, vilket är väldigt lätt, är att vi har det fantastiskt bra i Sverige. Vi är rika och vi har ett väl fungerande banksystem (relativt sett). I världen finns det väldigt många länder där så inte är fallet. Det finns miljarder människor som står utanför, utan bankkonto och utan möjlighet att skicka pengar. Det är där Bitcoin gör verklig skillnad.
En intressant iakttagelse är att intresse utifrån region toppas av Nigeria (plats 129 sett till BNP) och Swaziland (plats 109 sett till BNP) medan Gibraltar (plats 11 sett till BNP) samt Liechtenstein (plats 1 sett till BNP) också är med på samma intresselista… 🙂
Okej – vän av ordning frågar sig så klart hur jag nu finansierade dessa utökade köp när jag i går påpekade att jag redan låg tungt belånad via kreditlina.
Tyvärr fick det bli en försäljning av två portföljbolag. Bure Equity och Adyen NV. Egentligen ville jag inte sälja något men måste samtidigt ta hänsyn till min belåningsgrad. Jag kommer hålla dessa kvar på bevakningslistan och möjligen köpa tillbaka dem framöver om tillfälle ges. Försäljningen gjordes alltså helt och hållet för att kunna finansiera den utökade positionen i Bitcoin (+3,5%-enh) samt en mindre initial position i Angler Gaming (1,8%). Angler är ett investmentbolag som investerar i diverse spelbolag som bedriver spelplattformar via nätet. Bolaget som är noterat på Spotlight Market är lönsamt, växande samt relativt lågt värderat vilket gör att det passar bra i denna långsiktiga portfölj.
2020-11-05
I går fick portföljen se en uppgång på smått otroliga 4,85% och idag torsdag är portföljen just nu upp över 3,2%! Helt fantastiskt sett till att portföljen håller cirka 30 bolag och inget bolag väger över 5%. Uppenbarligen är det grundläggande strategiska och tematiska urvalet rätt, detta oavsett vilket utfall vi får i USA-valet.
Då jag inte heller varit blyg med att agera på publicerade affärsidéer samt även agerat på många primära och sekundära köpsignaler senaste veckorna så får portföljen också ett rejält extra momentum från botten i denna rekyl.
Nackdelen är att belåningen för närvarande är ganska hög (~20%). Min intention är att – nu när de taktiska tillfällena blir färre – också ta det rejält lugnare med nya inköp och låta portföljen sköta sig själv under en period.
En vedertagen sanning hos många är är att det är fult att låna. Och att låna till investeringar ska man absolut inte göra, det säger ju alla…?
Jag har en annan, för vissa kontroversiell åsikt. Att låna till just investeringar, antingen i sig själv (utbildning), eller i tillgångar som förväntas ha en positiv avkastning är de absolut bästa lånen du kan ta. Framförallt om investeringshorisonten är lång och ränta-på-ränta-effekten ges möjlighet att verka över årtionden.
För att förstå vad jag menar så behöver man först förstå att världen har förändrats. Vi befinner oss numera i en värld där centralbankerna trycker obegränsat med pengar för att stötta ekonomin. Vidare så måste man också förstå skillnaden mellan dåliga och bra lån. Ett dåligt lån är ex. ett konsumtionslån, eg. ett lån för att finansiera något som tappar i värde eller är helt utan värde efter det använts, ex en resa. Ett bra lån är däremot ett lån som används för att investera i en tillgång, ex. i en verksamhet (onoterad eller noterad). Ett bra lån SKA ha en förväntad positiv avkastning över tid medan ett dåligt lån alltid har en förväntad negativ avkastning över tid.
Att ha en kreditlina kopplad till min aktieportfölj innebär att jag ges möjlighet att ”låna pengar av mig själv” – till en väldigt förmånlig ränta (1-2%). Att det är så pass förmånligt är på grund av att det är min aktieportfölj och dess innehav som är säkerhet för lånet. Jag kan således på ett mycket fördelaktigt sätt använda detta kreditutrymme (normalt upp till 25% av portföljens värde) för att investera taktiskt – när tillfälle ges – och inte bli begränsad till att investera den 25:e när lönen kommer eller vid tillfället när en utdelning avskiljs. Skillnaden är stor, både mentalt och i kronor räknat!
Som alltid så är kniven tveäggad. Det finns alltid en baksida, en risk. Riskerna med belåning är många, den största risken är överbelåning vilket kan medföra tvångsförsäljning av tillgångar vid sämsta tänkbara tillfälle. Jag rekommenderar således ingen att nyttja belåning utan att först vara väl inläst på vad belåning innebär samt vilka risker som behöver hanteras. I detta inlägg vill jag enbart förklara hur jag personligen använder belåning som en parameter i en långsiktig strategi.
Tillbaka till portföljen!
Gårdagens samt dagens uppgång, trots ovisst utfall i USA-valet, visar även på svårigheten i att spekulera kring hur marknaden ska reagera på ditten och datten. Det stärker mig än mer att vara långsiktig och fortsätta addera till kvalitativa bolag utifrån en taktisk modell!
En annan intressant iakttagelse som det även gjorts flera studier kring är hur stor del av en portföljs avkastning som faktiskt genereras under börsens öppettider kontra utanför börsens öppettider.
Personligen blev jag förvånad att majoriteten av all avkastning faktiskt genereras när börsen är stängd, innebärandes att du lätt missar mycket av avkastningen om du tajmar fel och går ur marknaden inför event som av ex. media beskrivs som ”riskfyllda”. Jag tycker det är viktigt att ställa sig frågan kring vad som är riskfyllt. Är det verkligen riskfyllt att äga aktier över ett presidentval om du har en investeringshorisont på 10-20 år? Knappast. Jag ser en större risk i att vara ur marknaden och missa avkastning – något väldigt, väldigt många också gjorde.
Jag tycker ett citat från Peter Lynch passar extra bra idag;
”The key to making money in stocks is not to get scared out of them”
2020-11-04
(11:25) Inte helt oväntat har vi inga resultat i det amerikanska valet ännu. Stockholm öppnar neråt på osäkerhet, inte heller det är oväntat.
Även om valet är en stor händelse och tar upp allt mediautrymme så är det i princip brus för en långsiktig investerare.
Portföljen stängde starkt i går och är i skrivande stund +1,6% trots att OMXS30 är ner drygt 0,5%.
Sinch fortsätter att avancera (+5%) efter sin riktigt fina rapport. Flera riktkurshöjningar har publicerats under morgonen. Samma visa varje gång, bra rapport -> kurs stiger -> riktkurser höjs -> kurs stiger (se Tweet). Värt att tänka på är att omvända också gäller varav man ska vara försiktig att öka direkt på en svag rapport i ett bra bolag utan låta kortsiktiga aktörer spela ut sina kort först.
Utöver Sinch så avancerar även 5:e största bolaget i portföljen, Swedencare, dryga 3,5%. Passande då vi för närvarande är på jakt efter en ny familjemedlem, vilken ras det blir är vi dock inte riktigt överens om ännu.
Tittar vi i aktiebedömningen så har 12 bolag på Stockholmsbörsen triggat den primära köpsignalen och cirka 40 bolag är flaggade i den sekundära. Något lägre antal än igår vilket var den mest intensiva dagen på länge.
I och med att portföljen är fullinvesterad och jag även har använt kreditlinan så kommer jag däremot inte… (PLING, PLING, PLING) … (KLICK, KLICK, KLICK, KLICK, KLICK, KLICK) – okej – ändrade planer – att inte addera på primära signaler är tjänstefel. 🙂
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
2020-11-03
En intensiv morgon med i skrivande stund hela 15 publicerade affärsidéer. Ser vi till hela Stockholmsbörsen så indikeras över 20 primära köpsignaler samt hela 60 flaggade aktier via vår sekundära köpsignal.
Jag väljer att öka på i fyra befintliga innehav (se nedan) med hjälp av portföljens kreditlina.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Det glädjer mig också att Sinch avancerar över 10% idag, ett bolag jag ökat i flera gånger senaste veckorna, senast den 30 oktober.
2020-11-02
Ny månad och flera affärsidéer publicerades vid öppning och ett antal aktier i portföljen är fortfarande flaggade utifrån Aktiebedömningen. Då portföljen redan är fullinvesterad och då jag även nyttjar en del av kreditlinan så väljer att att enbart försiktigt addera i Kambi just nu.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Vi kommer med största sannolikhet se en fortsatt skakig vecka fram till valet och en bit där efter. Blir dock inte helt förvånad om vi får se en sell the rumour buy the fact-situation, oavsett vem som vinner. Börsen gillar inte osäkerhet, vare sig kring Corona eller presidentval.
I övrigt så pekar terminerna för USA på en positiv öppning efter en riktigt röd fredag, dock många timmar kvar tills dess.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
2020-10-31
Väldigt röda siffror på andra sidan vattnet i går. Vi stängde dock en bra bit från dagslägsta vilket ändå visar styrka. Tittar vi på utvecklingen i efterhandeln så visar majoriteten av innehaven även gröna siffror!
Att det kommer vara skakigt en period är något jag redan accepterat och att många svagare händer med kortare investeringshorisont väljer att kliva av är inte något konstigt i sig. Svårigheten för dem blir att våga köpa in sig i marknaden igen. Känner många som fortfarande inte vågat ta position efter nedgången i februari-mars, initialt för att de var rädda för fortsatt fall och därefter för att marknaden hade stigit för mycket. Vågar de köpa in sig nu? Oklart. Det är väldigt lätt att få en negativ bias så snart man är ur marknaden vilket är svårt att vända runt.
En positiv händelse under dagen däremot är att Bitcoin bröt igenom 14,000 för första gången sedan juni 2019. Om vi får se en etablering över 14,100 (intradagshögsta) så blir det riktigt intressant framöver! Förutom att Bitcoin agerar volatilitetsdämpande så visar studier även på att den riskjusterade avkastningen faktiskt ökar med en lagom mängd Bitcoin i den långsiktiga portföljen. Personligen har jag som mål att hålla minst 6-8% i tillgångsklassen kryptovalutor, då med majoritet mot Bitcoin.
2020-10-30
Förväntade mig en riktigt röd öppning men blev förvånad över styrkan i portföljen. I skrivande stund (12:45) är portföljen upp över 2,5%.
Hela sju innehav är i skrivande stund flaggade av den sekundära köpsignalen och ett innehav, Sinch, har även triggat den primära signalen nu under förmiddagen. Jag passar på att med hjälp av kreditlinan öka i samtliga flaggade bolag;
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Några bolag som jag har på min bevakningslista som jag tycker ser lite intressanta ut rent taktiskt är Fingerprint, BIMobject och ZignSec, har ägt dem under perioder men inte just nu. Du har väl testat att ta hjälp av aktiebedömningen för att snabbt filtrera fram intressanta taktiska case på Stockholmsbörsen?
2020-10-29
Viss återhämtning idag (+1,1%) efter senaste tidens kräftgång. Portföljen är i sin helhet ner kring 9% sedan den 13:e oktober, men upp över 50% senaste året. Sett till antalet innehav och att inget innehav väger tyngre än 5% är jag helt klart nöjd med det resultatet. Kassan är däremot just nu obefintlig och jag får helt enkelt åka med i marknadens rörelser.
I går efter stängning publicerade Pinterest Inc en ytterst fin rapport och aktien lyfter ca 25% vilket även gör att bolaget klättrar till plats 6 i portföljen.
På certifikatsidan stiger Bitcoin dryga 4% (13 500) efter Lagardes (ECB:s) kommentarer om försvagad ekonomi samt att ytterligare fiskala stimulanser är på gång. Jag förväntar mig dock en fortsatt skakig resa genom USA-valet och de närmaste veckorna därefter.
2020-10-28
I dag gjordes inga köp utan portföljen fick på egen hand uppleva den sämsta dagen på länge i procent (-4%) och sämsta dagen någonsin i kronor räknat. Dagar som dessa är så klart inte roliga men något man får lära sig att acceptera om man vill vara en långsiktig investerare.
Vid stora rörelser såsom idag tar jag alltid en skärmdump innan jag går och lägger mig, detta så jag i efterhand kan bläddra bland de riktigt bra och riktigt dåliga dagarna. Förutom att det är intressant att se vad man ansåg vara ”dåligt” för något år sedan så ger det mig även ett lugnt att en riktigt dålig dag påminna mig själv om att de riktigt bra dagarna är betydligt många fler än de riktigt dåliga.
När marknaden rör sig mycket, framförallt negativt, är det även viktigt att som långsiktig investerare kunna zooma ut. Med hjälp av aktiebedömningen ser jag att portföljen lyser grönt samt att flera aktier flaggats upp i den sekundära köpsignalen, vilket ska ses som positivt. Om jag hade haft kassa hade jag med stor sannolikhet kompletterat mina innehav i några av dessa bolag under dagen.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
2020-10-27
Under dagen gjordes kompletterande köp i Stillfront Group samt Sinch vilka båda flaggats upp av den sekundära köpsignalen i Aktiebedömningen. Den sekundära köpsignalen indikerar när en bottenformation sannolikt håller på att formas. Det är dock värt att notera att den sekundära signalen inte är lika precis som den primära samt att handel på den sekundära signalen bäst utförs med flera köp under flera dagar.
2020-10-26
Under dagen adderade jag försiktigt i Gan Ltd och Fastly Inc vilka båda fallit kraftigt i samband med en i övrigt svag marknad och tekniksektor. Båda bolagen är wildcards i portföljen.
2020-10-23
Under dagen gjordes ett mindre kompletterande köp i ett av portföljens större innehav, Evolution Gaming. Aktien är ner drygt 7% från ATH i samband med att marknaden generellt rekylerar vilket gör att jag passar på att addera försiktigt.