Hoppa till innehåll
Vilka aktier

Vilka aktier

Taktisk aktieallokering – en tjänst från Stockcess ®

  • Skapa konto
  • Blogg
  • Om tjänsten
    • Så fungerar det
    • Investeringsstrategi
    • Taktisk aktieallokering
    • Avkastning och resultat
    • Prisplan
    • Vanliga frågor
  • Logga in
  • Om oss
    • Kontakt
    • Om bolaget
    • Villkor

Blogg: Barnportföljen

På denna blogg kommer du kunna följa min sons långsiktiga aktieportfölj (visa) som jag (vem är jag?) förvaltar med stöd av Vilka Aktiers taktiska allokeringsmodell. Investeringshorisonten är över 15 år och fokus ligger på investering i kvalitativa och lönsamma teknikbolag i framförallt Sverige och USA.

fordelning_aktier_krypto

”Jag vill med denna blogg ge dig en möjlighet att på ett lite mer personligt plan ta del av hur Vilka Aktiers taktiska allokeringsmodell kan tillämpas. Målet med bloggen är också att vara ett stöd i både upp- och nedgång genom personliga reflektioner och löpande information om hur jag själv agerar.” – Mikael

Läs mer om Vilka Aktier

Tematisk investering samt strategiskt urval

För att kunna investera långsiktigt och hålla portföljen någorlunda fokuserad (20-30 innehav) så brukar jag först försöka definiera portföljens inriktning. Det vill säga vilka teman och trender är det jag vill rida på de kommande 10-20 åren?

Då både jag och min son är mycket intresserade av teknik så blir min sons portfölj inte helt oväntat blivit tiltad mot bolag med högt teknikinnehåll. I och med att portföljen inte heller kommer ha några uttag på lång tid så ställer jag inga krav på utdelning utan investerar gärna i bolag som återinvesterar vinsten i sin egna tillväxt. Däremot är jag försiktig med att investera i förhoppningsbolag utan vill gärna se en beprövad affärsmodell och att bolaget uppvisar en lönsam tillväxt inom en bransch som med fördel också växer. 

Läs mer

Nyinvestering med stöd av Vilka Aktiers taktiska investeringsmodell

Som stöd i min löpande förvaltning och som underlag till mina investeringsbeslut använder jag främst Vilka Aktiers taktiska investeringsmodell. 

Jag kommer på denna blogg inte presentera några bolagsanalyser eller djupgående tekniska aktieanalyser utan kommer fokusera på processen och den psykologiska aspekten kring investeringar samt beskriva hur den taktiska modellen hjälper mig att filtrera bort marknads brus, tajma mina köp samt löpande få mig att känna mig trygg nog att fortsätta följa min och min sons långsiktiga investeringsstrategi. 

Strategin i sig är viktig men det är processen och förmågan att följa strategin som är det viktigaste. Om jag kan hjälpa både mig själv och dig som läsare att skapa trygghet i att vara långsiktig och inte agera i panik eller baserat på girighet så har jag nått mitt mål med denna blogg.

Läs mer
vv-chart-evo_2020_04

Portföljen

Aktuell allokering

0 kr
Beräknat värde om 15 år utifrån aktuell CAGR (sedan start)

Inlägg

Relativ styrka!

Mikael Jonasson (admin) december 18, 2020

Aktiedelen

Portföljen som helhet uppvisar inte helt oväntat extrem styrka just nu men det är verkligen inte bara på grund av den fantastiska avkastningen vi sett från kryptodelen.

Tittar vi tillbaka en vecka så har vi två bolag som är upp 100% (inte oväntat två bolag med verksamhet inom kryptovalutor) och ytterligare 8 som är upp över 10%. Bredden på uppgången är också intressant att analysera. Vi ser faktiskt kraft i alla sektorer som portföljen är investerad i.

Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.

Tidigare i veckan skrev jag att det såg ut som att cleantech / miljöteknik börjat bottna ut efter några svaga veckor. Jag gjorde i morse ytterligare en avstämning jämfört med förra fredagen och den relativa styrkan på en vecka är betydligt högre och det är betydligt färre bolag inom nischen som uppvisat röda siffror senaste dagarna.

Ett försök att visualisera det finner du nedan där de ljusare staplarna är avkastningen senaste veckan räknat från idag och de lite mörkare staplarna är avkastningen senaste veckan räknat från förra fredagen och en vecka bakåt.

Kryptodelen

Både Bitcoin och Ethereum fortsätter att visa styrka efter genombrottet av Bitcoins tidigare ATH. Inte helt oväntat och som jag också skrivit om flera gånger tidigare är volatiliteten hög och vi ser dagligen rörelser på +- $1000 i Bitcoin. Ju längre tid vi befinner oss ovanför $20K desto bättre. För bara en vecka sedan kändes $19,000 som en relativt hög nivå sett till senaste månadernas fantastiska utveckling medan nu känns en kurs över $20k som en självklarhet.

Finns det inga orosmoln på himlen då? Jo – självklart finns det det. Det ryktas bland annat om att Mnuchin avser komma ut med ny lagstiftning som avser ställa krav på kryptobörser att verifiera alla transaktioner som skickas från dessa till ex. mjukvaru- och hårdvaruplånböcker (eg. self-hosted wallets). Det problem som Mnuchin med flera ser är att man idag inte vet vem som äger den adress som uttaget görs till och att det då kan leda till penningtvätt. Det kan initialt låta som en vettig tanke – och KYC (know your client) är vi ju vana med. Dilemmat är dock att inom kryptovärden så sker väldigt många transaktioner till så kallade DeFI-applikationer (dApp:ar), innebärande att du kanske vill låna ut pengar mot ränta, du kanske vill staka eller på annat sätt skicka pengar till en adress som du inte äger – i dessa fall kan du inte verifiera att du äger adressen. Det som Mnuchin med flera inte verkat reflektera över är att det bara krävs ett steg till för att genomföra en transaktion mot en icke verifierad och känd adress / mottagare. Eg. bara att kunden hos en kryptobörs skickar ex. ETH till sin egna self hosted wallet som denne har verifierat är sin egna och därefter skickas pengarna vidare till valfri adress. Eftersom du är din egen bank när du nyttjar en self hosted wallet (mjukvaru eller hårdvaruplånbok) så gör du helt enkelt som du vill. Ingen kan styra eller reglera vilka transaktioner du väljer att göra eller till vem du väljer att skicka dina kryptovalutor. Det enda du behöver är en telefon eller dator och valfri decentraliserad applikation som inte heller går att stänga ner då de körs på ethereums blockkedja.

Utöver dilemmat ovan så har flera kongressledamöter och flera andra högre uppsatta personer motsatt sig en sådan reglering då de anser att de skulle hindra USAs utveckling inom denna teknik.

Vidare diskuteras förslag i USA om att utfärdare av så kallade Stablecoins, dvs. kryptovalutor som är peggade mot US Dollar måste ha ett godkännande av FED. Ett sådant förslag kan skapa ganska stor osäkerhet inom kryptovärlden då ett stort antal av de transaktioner som sker är mellan vanliga kryptovalutor och så kallade Stablecoins. För 3 år sedan var Bitcoin och Ethereum det som Stablecoin är i dag avseende säkerhet. Vidare så nyttjas just Stablecoins som valuta i många dAppar där man belånar sina Stablecoins (peggade mot USD) och kan erhålla räntor vida överstigande det som bankerna i USA erbjuder idag. En eventuell reglering skulle dock på sikt kunna vara positivt för de två största kryptovalutorna då de skulle återta en del av det kapital som idag finns i Stablecoins.

Att det finns risker är dock inget nytt och det kommer alltid finnas någon risk som lyfts som extra stor – vi kommer också med största sannolikhet se ett antal regleringar inom kryptoområdet närmsta åren – annat vore konstigt. Däremot är det väldigt – väldigt fördelaktigt att Bitcoin har varit så pass volatil under de 10 åren som gått och att så många avfärdat kryptovalutor. Varför då? Jo för ju längre tiden går, desto fler investerare, företag och pensionsfonder som investerar, desto fler kända investerare och entreprenörer som öppet backar kryptovalutor och desto fler banker som ingår samarbeten med kryptobörser och fintechbolag inom kryptovalutor desto svårare blir det att genomdriva regleringar som skadar dessa personer och framförallt sitt egna lands företag och innovationskultur.

Även om kursen idag är > $20K så är risken betydligt lägre än den var för 3, 6 eller 12 månader sedan och extremt mycket lägre än den var för 3 år sedan när Bitcoin rusade till $20K drivet av retailspekulation. I dag har vi en helt annan prisdynamik och flöden från institutionella investerare.

Aktuell portföljallokering

ATH ^2

Mikael Jonasson (admin) december 17, 2020

Krypto

I går var en fantastisk dag som jag väntat på i nästan 3 år. Bitcoin bröt upp genom 20K med ordentlig kraft samtidigt som det kom ut ytterligare information om stora investerare som allokerat upp mot kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum. River Asset Management informerar att de under senaste månaderna köpt Bitcoin för > $600 miljoner samt att de avser öka sin exponering mot Bitcoin och Ether till runt $1 miljard tidigt 2021. En investerare, ett företag, en fond, en pensionsstiftelse i taget är allt som behövs!

Inte helt oväntat exploderade priset uppåt när taket på $20K bröts och Bitcoin handlas just nu kring $22,800. Fear & Greed-index fortsätter vara högt, inte helt oväntat då detta är en händelse som många väntat på väldigt länge. Vidare finns det mycket pengar på sidlinjerna som väntat på att detta ska ske och ser det som en bekräftelse att Bitcoin faktiskt är här för att stanna. Ju fler stora investerare, företag och fonder som investerar desto mindre blir också riskerna.

Personligen är jag allokerad med det kapital som var tänkt vid brott av 20K, men utifrån den senaste tidens utveckling samt min egna ökade kunskapsnivå så är det inte omöjligt att jag kommer tilta min exponering än mer mot kryptovalutor och företag verksamma inom den branschen närmsta tiden.

Aktier

Det är inte bara Bitcoin som gör nytt ATH utan även portföljen som helhet. Uppgången är extremt bred och aktiedelen avancerade över 2% igår och är upp drygt 2% i skrivande stund. Jag är ytterst nöjd med aktuell allokering och avser inte göra några förändringar just nu.

Just nu ska jag bara luta mig tillbaka och må bra!

Dags för nästa ben i miljöteknikbolag?

Mikael Jonasson (admin) december 16, 2020

Jag följer dagligen utvecklingen i ett stort antal miljöteknikbolag för att få en känsla över hur vindarna blåser (pun intended!) Efter två svaga veckor i många bolag med rekyler på så mycket som 50% i vissa bolag ser det nu ut som att vi börjar bottna ur. I går uppvisade både svenska och utländska miljöteknik / cleantech bolag stor styrka. Draglok var samma bolag som drog sektorn tidigare, ex. Jinko, Fuel Tech, Plug Power m.fl.

I grafen nedan ser du i grönt och rött utvecklingen senaste veckan medan i grått (från ljust till mörkare) utvecklingen senaste 1, 3 och 6 månaderna.

För två veckor sedan var snittet -5,2% medan vi nu har ett snitt på -3,2%, dvs. en relativ styrka. Att många bolag gått extremt starkt på några månaders sikt går inte att komma i från och en god riskhantering krävs vid investering i bolag med denna volatilitet. Personligen föredrar jag att ta mindre positioner men i fler bolag för att få en bra bredd. Jag väljer också att diversifiera mellan de olika nischerna (ex. sol, vind, EV, ladd etc.) samt mellan äldre lönsamma bolag och nya uppstickare.

Portföljen som har stor fokus på teknik och miljöteknikbolag har gått förvånansvärt bra trots en svag utveckling på miljötekniksidan senaste veckorna. I skrivande stund balanserar portföljen på nytt ATH med några få tiondelar.

Kombinationen teknik, miljöteknik och kryptovalutor visar sig ännu en gång vara en ytterst trevlig kombination i en portfölj med lång tidshorisont.

Krypto

Ju mer tid jag lägger och ju mer rapporter, studier och kryptoprojekt jag sätter mig in i desto mer övertygad blir jag över att denna nya bransch är här för att stanna. Detta kombinerat med det extrema intresse som institutioner börjar visa gör mig trygg att hålla en betydande andel av eget kapital gentemot kryptovalutor samt företag inom denna bransch. Att det även passar bra i denna framtidsportfölj är ju också givet.

En av de bästa och mest genomarbetade rapporterna jag läst är Messaris ”Crypto Theses for 2021” vilken tar upp nyckeltrender, personer, företag och projekt som är värda att följa samt självklart förväntningar på de stora kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum. Rapporten är massiv, 134 sidor, men är uppdelad i tydliga kapitel.

Vill man på några timmar få enormt mycket konkret information, förståelse över branschen, samt framförallt vad som hänt under de senaste åren så är den sannolikt det bästa som går att hitta just nu.

Jag upplevde den inte heller allt för teknisk utan är skriven på ett sätt som gör att man med relativt lite tidigare kunskap faktiskt kan sätta sig in, vidare kan du via länkar i rapporten klicka dig vidare till artiklar och annat som det hänvisas till. Rapporten kan du ladda ner här.

Bära eller brista?

Mikael Jonasson (admin) december 15, 2020

Under helgen har jag lagt ytterligare 15-20 timmar på att lära mig än mer om kryptomarknaden, vad de stora skillnaderna är gentemot för 3 år sedan samt hur framtiden sannolikt kommer se ut.

Inte helt oväntat är de största skillnaderna att marknaden är betydligt mer mogen idag, när Bitcoin nådde $19,000 i slutet på 2017 var uppgången då uteslutande driven av girighet och spekulation av retail-investerare. I dag ser det annorlunda ut vilket också prisdynamiken visar.

Det blir för mycket att gå in på detaljer men det som talar för krypto nu och att prisnivån är hållbar över tid är att vi har ett helt annat makroläge idag än för tre år sedan. Kända investerare, entreprenörer, företag och nu senast 169 år gamla Massmutual, ett livförsäkringsbolag med mer än 17 000 anställda och nummer 93 på Fortune 500-listan som förvaltar tillgångar på 675 miljarder dollar har gått ut med att de investerat $100M i Bitcoin. Även om beloppet är litet sett till totalt förvaltat kapital så är det en signalhandling som är extremt viktig. JP Morgan skriver samtidigt att det inte är omöjligt att vi kommer få se en efterfrågan på 600 miljarder dollar om pensionsförsäkringsbolag i USA, EU, UK och Japan allokerar så lite som 1% mot Bitcoin. I dag är Bitcoins totala marknasvärde enbart 300 miljarder USD.

Det är inte heller helt omöjligt att vi kommer se banker som tar ägarskap i kryptobörser, eller t.o.m. skapar egen kryptobörs. Eller vänta nu. Där är vi ju redan. Singapores största bank DBS har lanserat en kryptobörs, den första i världen som är uppbackad av en traditionell bank. Nu pratar vi inte certifikat, eller andra syntetiska produkter utan på riktigt med fokus på institutionella investerare samt kvalificerade privatinvesterare.

Vad säger egentligen centralbankerna om det här? Det beror nog på vem man frågar. Det ryktas nämligen om att Irans centralbank som drabbats hårt av sanktioner har vänt sig mot Bitcoin. Att fler länder såsom ex. Venezuela vilka har stora problem med skyhög inflation skulle vara intresserade också ter sig inte som direkt osannolikt.

Michael Saylors MicroStrategy som flyttat bolagets balansräkning till Bitcoin(!) annonserade för några dagar sedan att de avsåg ta in ytterligare $400 miljoner för att kunna köpa än mer Bitcoin. Räntan som erbjöds för dessa senior convertible notes var 0.75% per år. Saylor fick inte in $400 miljoner till den räntan utan $650 miljoner! Michael Saylor:s MicroStrategy håller redan innan detta nya kapital drygt 40,000 BTC till ett värde motsvarande $760 miljoner.

Om vi ännu en gång tittar tillbaka på 2017 så var det väldigt stor hets kring så kallade ICO. En ICO är att likställa med en IPO (börsintroduktion) på vanliga börsen. Dilemmat 2017 var att det inte fanns så mycket substans i de decentraliserade applikationer som då byggdes på Ethereums blockkedja i form av smarta kontrakt. I dag ser det väldigt annorlunda ut. En av de mest intressanta och viktigaste skillnaderna är DeFi. DeFi är en förkortning av Decentralized Finance  och är ett samlingsnamn för de tjänster som håller på att bygga upp ett komplett decentraliserat finansiellt system vilket inkluderar bland annat lån, utlåning, derivat, stable coins, försäkringar m.m. Via flera olika protokoll och smarta kontrakt kan du exempelvis numera ta ut ett lån på dina kryptoinvesteringar vilket innebär att du inte behöver sälja dem och undviker även skatt då ingen försäljning skett av underliggande tillgång.

Skillnaden mellan DeFi och CeFi (nuvarande finansiella system) är många. DeFi kräver inget tillstånd från någon för att använda, till skillnad mot vårt vanliga banksystem. DeFi är helt öppet, till skillnad mot CeFi som är stängt och där allting sker bakom stängda dörrar. Det är censurresistent, betydligt billigare och byggs i sin helhet på blockkedjor. Att du också kan genomföra en överföring på några minuter, ta ut ett lån, låna ut själv när du vill, dygnet runt, alla dagar i veckan är något som kommer bli en självklarhet inom bara några år. Att vänta 3 bankdagar(?) på att skicka pengar mellan olika banker och länder är något våra barn inte kommer att kunna förstå.

Likt 2017 byggs de flesta decentraliserade applikationer (dApp:ar) på Ethereum även om det går att bygga på både Bitcoin och andra nyare kryptovalutor som Polkadots.

Att däremot DeFi skulle ersätta CeFi rakt av ser jag som osannolikt på kort sikt utan det vi kommer se initialt är framförallt ett spindelnät och många samarbeten mellan den gamla och nya tekniken. Nu senast erbjuder Fidelity Investments möjlighet för deras kunder att lägga Bitcoin som säkerhet för kontantlån. Detta i ett samarbete med BlockFi. Detta är väldigt positivt då DeFi annars kunde ses som ett betydligt större hot vilket inte hade varit positivt utifrån ett bredare perspektiv.

Kort och gott så händer det så mycket på kryptomarknaden varje dag att det är svårt att hänga med – däremot är det extremt intressant och jag är övertygad om att krypto som koncept är här för att stanna. Sannolikheten att Bitcoin kommer fortsätta vara den dominerade kryptovalutan är också väldigt stor. Den är inte ultimat för att bygga dAppar på men som värdehållare är den ytterst intressant.

Apropå värdehållare så har Ray Dalio, grundare och förvaltare av världens största hedgefond BridgeWater (förvaltar $140 miljarder dollar) samt tidigare skeptiker mot Bitcoin, delvis ändrat sin åsikt och anser nu att Bitcoin kan fungera som en diversifiering till guld och andra värdehållare i en långsiktig portfölj.

Visste du förresten att Bitcoin, trots sin ringa ålder på 11 år redan är den 28:e största valutan i hela världen, samt den enda valutan som har en begränsad mängd (21 miljoner) och således är inflationsskyddad!

Jag är övertygad om att vi kommer se många fler kända investerare, företag och försäkringsbolag som under 2021 tar position i Bitcoin som en del i en bred portfölj. Jag ser det inte heller omöjligt att vi kommer se Bitcoin nå Top-10 av världens största valutor under de kommande åren.

Aktuellt läge

Om vi blickar bort från makrosidan och allting som händer där vilket är omöjligt att sammanfatta i en bloggpost så fortsätter Bitcoin att konsolidera kring $19K i en allt tajtare formation. På dagsbasis har en triangelformation bildats med tak kring $20K. Triangeln stängs faktiskt på julafton och antingen får vi en väldigt trevlig julklapp i form av nytt ATH och en etablering ovan 20K. Alternativt får vi en repris av 2017 och en korrektion ner mot 15-17K.

Att sistnämnda skulle inträffa ändrar inte den långsiktiga positiva bilden över vare sig Bitcoin eller kryptomarknaden utan är egentligen inget annat än en hälsosam rekyl och korrigering i den långsiktiga trenden vilket egentligen behövs för att vi ska orka vidare över 20K på sikt. Sedan oktober har vi ju faktiskt fått vara med om en uppgång på nästan 100%!

Tar vi en titt på Fear & Greed index så är vi fortfarande kvar på extremt höga nivåer, vilka vi varit på i över en månad. Det är så klart inte hållbart men frågan vi får ställa oss är om vi får se en körare upp mot $23K och sedan rekyl ner mot utbrottsnivån $20K eller om vi först ska skaka av lite svaga händer och möjliggöra än mer ackumulering på nivåer kring $15-17k. Personligen skulle jag föredra det sistnämnda.

Jag är nöjd med min aktuella allokering mot kryptovalutor och bolag som är verksamma inom den nischen. Senaste allokering samt land-, sektor- och bransch-fördelning finner du som vanligt till höger.

Cybersäkerhet

Mikael Jonasson (admin) december 10, 2020

Cybersäkerhet är ett område som passar bra både sett till portföljens strategiska allokering däremot har jag inte investerat i något bolag inom denna nisch tidigare. Under de senaste dagarna har jag sonderat marknaden och hittat fyra intressanta kandidater vilka jag valt att ta en mindre bevakningsposition i.

Först har vi Cloudflare (1) vilka jag använder personligen. Det är ett relativt stort bolag som har fokus på nätverkssäkerhet samt har framförallt verksamhet i USA. Crowdstrike Holding (2), även det ett amerikanskt bolag med inriktning på datasäkerhetslösningar. Okta Inc (3), ett IT-företag med inriktning på identitetslösningar både i USA och globalt. Zscaler (4), ett IT-företag som erbjuder molnbaserad säkerhetsplattform. Zscaler betjänar kunder över hela världen.

Utifrån de senaste dagarnas rörelser på marknaden ser det även ut som att dessa bolag tenderar att korrelera relativt lite mot många andra bolag i portföljen (svenska teknikbolag + utländska miljöteknikbolag). Även om fokus är teknik så tycker jag inte att det skadar att diversifiera inom olika nischer.

Krypto

På kryptosidan ser vi fortfarande en hög nivå avseende girighet samtidigt som vi befinner oss på historiskt höga nivåer. En inte helt önskvärd kombination. Å andra sidan uppvisar Bitcoin stor styrka som orkar hålla sig kvar kring $18K-nivån trots detta. Jag ser det dock en överhängande risk att vi kommer få göra ett till besök på nedsidan.

Jag har under dagen skalat ner min exponering i denna portfölj ännu en gång till drygt 6%. Jag har även valt att flytta en större del av exponeringen mot kryptovalutor ut från Avanza (generellt) då jag blir för påverkad av de dagliga rörelserna för att kunna vara långsiktig i denna allokering. Mitt mål kvarstår dock att återigen skala upp exponeringen i denna portfölj, men då gärna till något lägre kurser. Min långsiktiga positiva inställning kvarstår – det handlar helt enkelt om att försöka komma in något billigare med den slutgiltiga allokeringen. Huruvida det är möjligt eller ej får framtiden utvisa. Styrkan och intresset från större aktörer och institutioner är högt.

Gå gärna vidare till https://vilkaaktier.se/krypto för att se senaste informationen kring Fear & Greed Index samt vår långsiktiga bedömning över 10 olika kryptovalutor.

« Föregående Sida1 Sida2 Sida3 Sida4 Sida5 Nästa »
Twitter
Envelope
© 2021 Stockcess AB (Vilka Aktier)