Hoppa till innehåll
Vilka aktier

Vilka aktier

Taktisk aktieallokering – en tjänst från Stockcess ®

  • Skapa konto
  • Blogg
  • Om tjänsten
    • Så fungerar det
    • Investeringsstrategi
    • Taktisk aktieallokering
    • Avkastning och resultat
    • Prisplan
    • Vanliga frågor
  • Logga in
  • Om oss
    • Kontakt
    • Om bolaget
    • Villkor

Blogg: Barnportföljen

På denna blogg kommer du kunna följa min sons långsiktiga aktieportfölj (visa) som jag (vem är jag?) förvaltar med stöd av Vilka Aktiers taktiska allokeringsmodell. Investeringshorisonten är över 15 år och fokus ligger på investering i kvalitativa och lönsamma teknikbolag i framförallt Sverige och USA.

blogg_fordelning

”Jag vill med denna blogg ge dig en möjlighet att på ett lite mer personligt plan ta del av hur Vilka Aktiers taktiska allokeringsmodell kan tillämpas. Målet med bloggen är också att vara ett stöd i både upp- och nedgång genom personliga reflektioner och löpande information om hur jag själv agerar.” – Mikael

Läs mer om Vilka Aktier

Tematisk investering samt strategiskt urval

För att kunna investera långsiktigt och hålla portföljen någorlunda fokuserad (20-30 innehav) så brukar jag först försöka definiera portföljens inriktning. Det vill säga vilka teman och trender är det jag vill rida på de kommande 10-20 åren?

Då både jag och min son är mycket intresserade av teknik så blir min sons portfölj inte helt oväntat blivit tiltad mot bolag med högt teknikinnehåll. I och med att portföljen inte heller kommer ha några uttag på lång tid så ställer jag inga krav på utdelning utan investerar gärna i bolag som återinvesterar vinsten i sin egna tillväxt. Däremot är jag försiktig med att investera i förhoppningsbolag utan vill gärna se en beprövad affärsmodell och att bolaget uppvisar en lönsam tillväxt inom en bransch som med fördel också växer. 

Läs mer

Nyinvestering med stöd av Vilka Aktiers taktiska investeringsmodell

Som stöd i min löpande förvaltning och som underlag till mina investeringsbeslut använder jag främst Vilka Aktiers taktiska investeringsmodell. 

Jag kommer på denna blogg inte presentera några bolagsanalyser eller djupgående tekniska aktieanalyser utan kommer fokusera på processen och den psykologiska aspekten kring investeringar samt beskriva hur den taktiska modellen hjälper mig att filtrera bort marknads brus, tajma mina köp samt löpande få mig att känna mig trygg nog att fortsätta följa min och min sons långsiktiga investeringsstrategi. 

Strategin i sig är viktig men det är processen och förmågan att följa strategin som är det viktigaste. Om jag kan hjälpa både mig själv och dig som läsare att skapa trygghet i att vara långsiktig och inte agera i panik eller baserat på girighet så har jag nått mitt mål med denna blogg.

Läs mer
vv-chart-evo_2020_04

Portföljen

0 kr
Beräknat värde om 15 år utifrån aktuell CAGR (sedan start)

Kommentarer

Alltid tidig!

Mikael Jonasson (admin) december 9, 2020

Flaggade upp redan i slutet på förra veckan (4 december) att vi började se svaghet i Bitcoin och Ethereum efter en fantastisk rusning sedan början av oktober på nästan 90%. Som alltid är jag lite tidig i mina bedömningar och trodde vi skulle påbörja en rekyl redan den 5:e december vilket dock visade sig vara felaktigt och kursen fortsatte att konsolidera kring $19K tills igår.

Första målet på nedsidan, som var $18K (fib 23,6 samt trendbotten från oktober), uppnåddes redan i morse kring 9.30 vilket var passande då även certifikat gick att handla. Jag tog tillfället i akt och ökade återigen på min kryptoallokering inte bara i denna portfölj utan generellt. Mitt mål är att vara fullallokerad den dagen vi etablerar oss ovan $20K. Bästa köp blev runt $17,700 men har även skalat mig in ytterligare under dagen till högre kurser på fortsatt styrka.

I och med att jag fortfarande har kapital att allokera, både i denna portfölj samt generellt, så försöker jag ha tålamod(!) – och hoppas vi får se ett till ben på nersidan de närmaste dagarna. Tidigare utbrottsnivå kring $18,6-18,8 borde ge lite motstånd och kanske ta oss ner mot $16k (38,2 fib). I det fall vi får en rejäl sell-off så bevakar jag även $15k (50 fib) samt $14k (61,8 fib) och i värsta fall även $12K. Om vi tvärtom får se fortsatt styrka så kommer jag allokera upp det sista kapitalet på etablering ovan $20k. Därefter är det HODL som gäller till minst $50k 🙂

Aktuell exponering mot krypto i denna portfölj är just nu 15% med fördelningen 65/35 (BTC/ETH).

Aktiesidan fortsätter att gå okej även om bredden på styrkan avtagit senaste dagarna. Just nu drivs portföljen av framförallt mer mogna miljöteknikbolag samt några gobitar noterade i grannlandet Norge. Bland annat Zaptec som jag skrivit en del om senaste tiden. Zaptec är just nu på fjärde plats sett till storlek i portföljen.

Ny 1:a i portföljen

Mikael Jonasson (admin) december 8, 2020

Tesla fortsätter att avancera drygt 7% till $641 ($3 205 pre-split för oss som varit med ett tag) under gårdagen. En kurs som inte ens jag trodde vi skulle uppnå på många år. Därför inte heller konstigt att jag löpande har skalat av min position som tidigt under 2020 var betydligt större än den är just nu och hade utan tvekan varit största bolaget i portföljen. Inte helt oväntat ligger också Tesla på Top-3 sett till avkastning i kronor under året. De första köpen gjordes under januari till en kurs på $90 ($450 pre-split), vilket har gett en avkastning på helt otroliga 700%!

I efterhand är det lätt att fundera på varför man inte bara köpte och höll – men den volatilitet som varit under året har varit hög. Jag borde dock haft än större conviction och gått emot det generellt negativa sentimentet kring bolaget ännu mer.

Oavsett så är det svårt att inte vara nöjd med avkastningen som Tesla genererat, trots att bolaget enbart uppgår till 1,5% av sonens portfölj i skrivande stund. Kvarvarande position är s.k. ”core”-position och det finns ingen plan på att skala ner den ytterligare.

Största bolaget i portföljen sett till % vikt är efter senaste tidens uppgång Fortnox. Ett bolag jag ägt under lång tid och också använder i mina företag. Fortnox uppgår nu till drygt 6% av portföljen tätt följt av Evolution Gaming och Swedencare.

I övrigt försöker jag vara någorlunda passiv men har återigen skalat upp Zaptec något (kring 27 NOK).

I och med att jag rantat så mycket om krypto på senaste tiden så nämner jag bara att exponeringen i portföljen just nu är strax under 9%. Krypto har inte helt oväntat varit den bästa bidragsgivaren till portföljen både de senaste 3 och 6 månaderna, trots en generellt stark börs och portfölj i övrigt.

Positiv utveckling under helgen!

Mikael Jonasson (admin) december 7, 2020

I fredags flaggade jag upp viss osäkerhet kring den kortsiktiga utvecklingen i Bitcoin/Ethereum och valde också att skala av den överexponering jag hade mot kryptovalutor i denna portfölj. Under fredagen fick vi också se ett utbrott ur den tekniska formationen där vi nådde $18,500 som lägst. Någon ytterligare svaghet under helgen uppvisades inte utan vi fick se en sidledes konsolidering kring $19,000 vilket visar på styrka. Vid midnatt bröt kursen även upp ur den triangelformation som bildats senaste veckan vilket är positivt. Vidare har oscillatorer fått några dagar på sig att falla tillbaka från höga nivåer och vi ser även en positiv divergens i både RSI och Stochastics i skrivande stund (1H).

På lite längre timeframes så befinner vi oss fortfarande i ett något överköpt läge och jag skulle gärna se en rekyl under en eller två veckor ner mot $18K i första hand och gärna någon spik ner mot $17K. Jag börjar dock tro att vi ska besöka $20K igen innan det eventuellt kommer ske.

Under helgen har jag också lagt ytterligare ett antal timmar på att förstå den senaste utvecklingen inom kryptovalutor och på vad jag tror är början av en stor förändring avseende marknadens syn på Bitcoin. All information jag tar del av, även från dem som är negativt inställda stärker min tes att vi är på väg in i något stort.

På en lite mer icke vetenskaplig nivå har jag de senaste dagarna stämt av med #finanstwitter vilket eg. är en grupp på Twitter som generellt är är tekniskt intresserade och har ett stort intresse kring investeringar. Svaren både förvånar och förvånar inte men går helt i linje med hur en ny teknik tas emot av den breda marknaden. Jag kommer själv ihåg hur jag och mina vänner i mitten på 90-talet pratade när internet kom. Vi var helt oförstående till varför man skulle vilja ”vara på internet” då det inte fanns något intressant där utan fortsatte att kopplade upp oss med de nya och fantastiskt snabba 28.8kbit modemen på ”0-1 days Warez” BBS:er där man kunde ladda ner allt man ville ha och förstod inte vad man skulle ha internet till!

Det är precis samma sak idag. Gemene man förstår inte vad man ska ha kryptovalutor eller Bitcoin till. Man har ingen användning för det idag och tycker att volatiliteten är för hög samt anser att det inte finns något inneboende värde.

Jag blir mer och mer övertygad om att vi är i ett paradigmskifte, framförallt efter de enorma stimulanser som centralbankerna fortsätter med i och med COVID-19. Penningmängden i världen ökar extremt och många börjar söka sig till något som kan bibehålla köpkraft och som ligger utanför den normala marknaden. Vidare börjar många erkända investerare, entreprenörer, fondförvaltare få upp ögonen för Bitcoin.

Sevärda videos är bland annat de som Michael Saylor (CEO MicroStrategy) lagt upp på sin webbsida.

För er som ännu är osäker kring kryptovalutor, tror att det bara används av kriminella eller är en bubbla som snart (ännu en gång) kommer brisera och aldrig återhämta sig, eller för den delen inte förstår varför detta sannolikt är en av de största och viktigaste händelserna avseende ”pengar”, kanske någonsin, rekommenderar jag verkligen att lägga i alla fall minst några timmar på att försöka förstå.

En bra start kan vara dessa två videos där vi i den första får en förklaring ur ett makroperspektiv av tidigare hedgefondförvaltaren Raoul Pal. I den andra får du en ingående djup förklaring från en framgångsrik entreprenör, Michael Saylor. Om du vill ha en lite mer teknisk approach så rekommenderar jag video 3 av Andreas Antonopoulus.

Kortsiktigt negativ syn på Bitcoin

Mikael Jonasson (admin) december 4, 2020

Flera försök att ta ut tidigare ATH (eller eg. det psykologiska motståndet på 20K) har gjorts senaste 10 dagarna. Frågan jag ställer mig är om vi inte behöver en paus (länk: tweet) innan det kommer kunna ske. Sedan 1 december har priset konsoliderat i ett allt mer tajtare intervall och tittar vi på en mer detaljerad nivå (timme för timme) så ser flera tekniska formationer ut som att vi faktiskt kommer bryta ut på nedsidan.

För att hantera risken i portföljen, på kort sikt, har jag valt att reducera min kryptoexponering (@ $19K) till vi ser en återetablering över tidigare trendbotten alternativt till dess vi fått se en större rekyl. Initialt tror jag att vi kommer stämma av trendbotten vilken också sammanfaller med den första fibonacci-nivån (23.6%). En sådan rekyl skulle ta oss ner mot $18K och motsvara cirka 5-10% från aktuell konsolideringsnivå.

I ett scenario där $18K inte håller så kommer vi sannolikt behöva stämma av tidigare botten från 26 nov som också sammanfaller med en fibonacci-nivå, nämligen 38.2% (ca $16K). Om denna inte heller håller så har vi stöd på både ca $15K (50% fib) samt starka $14K (eg. 13.8K) där vi tidigare haft stor volym och också sammanfaller med ett av de starkaste fibonacci-nivåerna (61.8%). I ett riktigt negativt scenario så kan vi nå så långt ner som $12k. Tidigare trendtak som jag agerade aggressivt på när vi bröt igenom under oktober. Även denna nivå är starkt sammankopplad med fibonacci-nivå 78.6%.

I och med ovan bedömning har jag reducerat min exponering från drygt 20% (@ $19K) i portföljen till portföljens normala kryptoexponering, mellan 6-8%.

Ett utfall som inte är helt osannolikt är att vi kommer se en rekyl medan normala marknader är stängda under helgen, vilket inte är helt ovanligt. Innebärandes att det kan bli svår att komma in till lägre priser för denna portfölj. Min förhoppning och plan är dock att kunna skala upp exponering igen på lägre nivåer under början av nästa vecka.

I övrigt försöker jag nu dra ner på aktiviteten i portföljen. I går togs dock mindre bevakningspositioner in i kryptobolagen HIVE, Riot samt Michael Saylors MicroStrategy, se nedan video med honom här vilket förklarar till varför jag tycker bolaget passar i denna portfölj. Vidare har jag skalat upp exponeringen något gentemot Zaptec och Switchback.

Looking to join in on the bitcoin boom? A new report from @CitronResearch says @MicroStrategy could be your best bet. MicroStrategy CEO @michael_saylor shares why. $MSTR pic.twitter.com/Ow6FM40gBQ

— CNBC's Fast Money (@CNBCFastMoney) November 25, 2020

En ytterligare positiv händelse som bidrar till en bredare acceptans för kryptovalutor är dels att S&P Dow Jones kommer introducera flera krypto-index under 2021 vilket är ett viktigt delmål för att nå bredare acceptans och förenkla/möjliggöra kryptoexponering för ”normala” fonder.

I går lanserades även Bitcoin Zero, en ETP (exchange traded procuct). ETP:en noteras på svenska NGM (Nordic Growth Market) och handlas i SEK samt har ingen förvaltningsavgift, varav namnet Zero. En stor skillnad mot tidigare produkter, då certifikat, är att Bitcoin Zero (ETP) är fysisk och inte syntetisk, innebärandes att kapitalet i ETP:en backas upp av motsvarande mängd ”fysiskt” bitcoin. Som alltid finns det en motpartsrisk men det är väldigt positivt att Sverige får vara nav för denna ETP som finns både i SEK (Bitcoin Zero SEK) och i EUR (Bitcoin Zero EUR).

Volatilt deluxe!

Mikael Jonasson (admin) december 3, 2020

När jag började skriva denna blogg var det absolut inte tänkt att jag skulle vara så pass aktiv med ombalansering av portföljens innehav. Men i och med att jag efter rotationen den 9:e november allokerade upp en hel del miljöteknikbolag så har det helt enkelt behövts då volatiliteten är så pass hög. För att få en känsla över vad som händer på ”cleantech”-fronten så har jag sammanställt två diagram med ett urval av miljöteknikbolag inom olika kategorier.

Det första diagrammet visar avkastningen senaste veckan där det är tydligt att vi fått se en rejäl rekyl. Diagram två visar avkastning senaste månaden i samma ordningsföljd sett till bolagsnamn. Det diagrammet visar tydligt att de bolag som rekylerat mest inte helt oväntat är de bolag som också stigit mest senaste månaden.

Som ni vet har jag under den senaste tiden skalat ner mycket miljöteknik men håller hela tiden bevakning på vad som händer. Som jag skrev för någon dag sedan tror jag vi kommer få se en högre botten än vad som egentligen är motiverat då intresset är väldigt stort och utöver den generella haussen så har vi även starka bakomliggande faktorer som ger långsiktigt stöd åt branschen. Men som alltid så kommer det ske överreaktioner baserat på girighet och rädsla.

Min generella känsla har varit att vissa bolag värderas och handlas precis på samma sätt som under 1999 då många IT-bolag utan lönsamhet steg till otroliga värderingar. Vart det tar vägen denna gång vet jag inte men det jag vet är att man sannolikt behöver vara ganska snabbfotad när momentum avtar, något som visat sig tydligt senaste veckan. Det är därför också jag inte låter portföljen bara vara – även om jag vill ha en stor del mot miljöteknik tillåter jag mig helt enkelt inte att åka på samma smäll som jag gjorde under IT-kraschen. Det är dock viktigt att separera miljöteknikbolagen mellan de som faktiskt är lönsamma och har levererat under många år samt de mer spekulativa nya uppstickarna, framförallt inom EV-området. Förstnämnda kommer konstant få ligga kvar i portföljen med väldigt lite omallokeringar medan de högvolatila får hanteras mer aktivt.

Listan nedan är lång men det finns några bolag jag bevakar mer i detalj för att kunna ta ny position i. Bland annat är det två norska bolag – Zaptec som redan ligger i portföljen samt Everfuel – ett bolag som jag haft i en annan portfölj men sålt av nu i veckan efter en otrolig resa. Jag ser gärna att båda bolagen får en lagom storlek i denna portfölj när tillfälle ges.

Om jag blickar på andra sidan vattnet så tycker jag mig se viss styrka igen i XPENG och NIO – två kinesiska EV-tillverkare, det är inte helt omöjligt att vi bildade en botten redan i går. Om den botten hålls så tror jag vi kan få se en fin utveckling närmsta tiden trots att båda bolagen avancerat ordentligt senaste månaden trots rekyl.

« Föregående Page1 Page2 Page3 Page4 Nästa »

Portföljallokering

Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.
Twitter
Envelope
© 2021 Stockcess AB (Vilka Aktier)