Relativ styrka!
Aktiedelen
Portföljen som helhet uppvisar inte helt oväntat extrem styrka just nu men det är verkligen inte bara på grund av den fantastiska avkastningen vi sett från kryptodelen.
Tittar vi tillbaka en vecka så har vi två bolag som är upp 100% (inte oväntat två bolag med verksamhet inom kryptovalutor) och ytterligare 8 som är upp över 10%. Bredden på uppgången är också intressant att analysera. Vi ser faktiskt kraft i alla sektorer som portföljen är investerad i.
Du behöver ha en aktiv prenumeration för att visa denna information.Tidigare i veckan skrev jag att det såg ut som att cleantech / miljöteknik börjat bottna ut efter några svaga veckor. Jag gjorde i morse ytterligare en avstämning jämfört med förra fredagen och den relativa styrkan på en vecka är betydligt högre och det är betydligt färre bolag inom nischen som uppvisat röda siffror senaste dagarna.
Ett försök att visualisera det finner du nedan där de ljusare staplarna är avkastningen senaste veckan räknat från idag och de lite mörkare staplarna är avkastningen senaste veckan räknat från förra fredagen och en vecka bakåt.

Kryptodelen
Både Bitcoin och Ethereum fortsätter att visa styrka efter genombrottet av Bitcoins tidigare ATH. Inte helt oväntat och som jag också skrivit om flera gånger tidigare är volatiliteten hög och vi ser dagligen rörelser på +- $1000 i Bitcoin. Ju längre tid vi befinner oss ovanför $20K desto bättre. För bara en vecka sedan kändes $19,000 som en relativt hög nivå sett till senaste månadernas fantastiska utveckling medan nu känns en kurs över $20k som en självklarhet.
Finns det inga orosmoln på himlen då? Jo – självklart finns det det. Det ryktas bland annat om att Mnuchin avser komma ut med ny lagstiftning som avser ställa krav på kryptobörser att verifiera alla transaktioner som skickas från dessa till ex. mjukvaru- och hårdvaruplånböcker (eg. self-hosted wallets). Det problem som Mnuchin med flera ser är att man idag inte vet vem som äger den adress som uttaget görs till och att det då kan leda till penningtvätt. Det kan initialt låta som en vettig tanke – och KYC (know your client) är vi ju vana med. Dilemmat är dock att inom kryptovärden så sker väldigt många transaktioner till så kallade DeFI-applikationer (dApp:ar), innebärande att du kanske vill låna ut pengar mot ränta, du kanske vill staka eller på annat sätt skicka pengar till en adress som du inte äger – i dessa fall kan du inte verifiera att du äger adressen. Det som Mnuchin med flera inte verkat reflektera över är att det bara krävs ett steg till för att genomföra en transaktion mot en icke verifierad och känd adress / mottagare. Eg. bara att kunden hos en kryptobörs skickar ex. ETH till sin egna self hosted wallet som denne har verifierat är sin egna och därefter skickas pengarna vidare till valfri adress. Eftersom du är din egen bank när du nyttjar en self hosted wallet (mjukvaru eller hårdvaruplånbok) så gör du helt enkelt som du vill. Ingen kan styra eller reglera vilka transaktioner du väljer att göra eller till vem du väljer att skicka dina kryptovalutor. Det enda du behöver är en telefon eller dator och valfri decentraliserad applikation som inte heller går att stänga ner då de körs på ethereums blockkedja.
Utöver dilemmat ovan så har flera kongressledamöter och flera andra högre uppsatta personer motsatt sig en sådan reglering då de anser att de skulle hindra USAs utveckling inom denna teknik.
Vidare diskuteras förslag i USA om att utfärdare av så kallade Stablecoins, dvs. kryptovalutor som är peggade mot US Dollar måste ha ett godkännande av FED. Ett sådant förslag kan skapa ganska stor osäkerhet inom kryptovärlden då ett stort antal av de transaktioner som sker är mellan vanliga kryptovalutor och så kallade Stablecoins. För 3 år sedan var Bitcoin och Ethereum det som Stablecoin är i dag avseende säkerhet. Vidare så nyttjas just Stablecoins som valuta i många dAppar där man belånar sina Stablecoins (peggade mot USD) och kan erhålla räntor vida överstigande det som bankerna i USA erbjuder idag. En eventuell reglering skulle dock på sikt kunna vara positivt för de två största kryptovalutorna då de skulle återta en del av det kapital som idag finns i Stablecoins.

Att det finns risker är dock inget nytt och det kommer alltid finnas någon risk som lyfts som extra stor – vi kommer också med största sannolikhet se ett antal regleringar inom kryptoområdet närmsta åren – annat vore konstigt. Däremot är det väldigt – väldigt fördelaktigt att Bitcoin har varit så pass volatil under de 10 åren som gått och att så många avfärdat kryptovalutor. Varför då? Jo för ju längre tiden går, desto fler investerare, företag och pensionsfonder som investerar, desto fler kända investerare och entreprenörer som öppet backar kryptovalutor och desto fler banker som ingår samarbeten med kryptobörser och fintechbolag inom kryptovalutor desto svårare blir det att genomdriva regleringar som skadar dessa personer och framförallt sitt egna lands företag och innovationskultur.
Även om kursen idag är > $20K så är risken betydligt lägre än den var för 3, 6 eller 12 månader sedan och extremt mycket lägre än den var för 3 år sedan när Bitcoin rusade till $20K drivet av retailspekulation. I dag har vi en helt annan prisdynamik och flöden från institutionella investerare.
Aktuell portföljallokering
