Under helgen har jag lagt ytterligare 15-20 timmar på att lära mig än mer om kryptomarknaden, vad de stora skillnaderna är gentemot för 3 år sedan samt hur framtiden sannolikt kommer se ut.
Inte helt oväntat är de största skillnaderna att marknaden är betydligt mer mogen idag, när Bitcoin nådde $19,000 i slutet på 2017 var uppgången då uteslutande driven av girighet och spekulation av retail-investerare. I dag ser det annorlunda ut vilket också prisdynamiken visar.
Det blir för mycket att gå in på detaljer men det som talar för krypto nu och att prisnivån är hållbar över tid är att vi har ett helt annat makroläge idag än för tre år sedan. Kända investerare, entreprenörer, företag och nu senast 169 år gamla Massmutual, ett livförsäkringsbolag med mer än 17 000 anställda och nummer 93 på Fortune 500-listan som förvaltar tillgångar på 675 miljarder dollar har gått ut med att de investerat $100M i Bitcoin. Även om beloppet är litet sett till totalt förvaltat kapital så är det en signalhandling som är extremt viktig. JP Morgan skriver samtidigt att det inte är omöjligt att vi kommer få se en efterfrågan på 600 miljarder dollar om pensionsförsäkringsbolag i USA, EU, UK och Japan allokerar så lite som 1% mot Bitcoin. I dag är Bitcoins totala marknasvärde enbart 300 miljarder USD.
Det är inte heller helt omöjligt att vi kommer se banker som tar ägarskap i kryptobörser, eller t.o.m. skapar egen kryptobörs. Eller vänta nu. Där är vi ju redan. Singapores största bank DBS har lanserat en kryptobörs, den första i världen som är uppbackad av en traditionell bank. Nu pratar vi inte certifikat, eller andra syntetiska produkter utan på riktigt med fokus på institutionella investerare samt kvalificerade privatinvesterare.
Vad säger egentligen centralbankerna om det här? Det beror nog på vem man frågar. Det ryktas nämligen om att Irans centralbank som drabbats hårt av sanktioner har vänt sig mot Bitcoin. Att fler länder såsom ex. Venezuela vilka har stora problem med skyhög inflation skulle vara intresserade också ter sig inte som direkt osannolikt.
Michael Saylors MicroStrategy som flyttat bolagets balansräkning till Bitcoin(!) annonserade för några dagar sedan att de avsåg ta in ytterligare $400 miljoner för att kunna köpa än mer Bitcoin. Räntan som erbjöds för dessa senior convertible notes var 0.75% per år. Saylor fick inte in $400 miljoner till den räntan utan $650 miljoner! Michael Saylor:s MicroStrategy håller redan innan detta nya kapital drygt 40,000 BTC till ett värde motsvarande $760 miljoner.
Om vi ännu en gång tittar tillbaka på 2017 så var det väldigt stor hets kring så kallade ICO. En ICO är att likställa med en IPO (börsintroduktion) på vanliga börsen. Dilemmat 2017 var att det inte fanns så mycket substans i de decentraliserade applikationer som då byggdes på Ethereums blockkedja i form av smarta kontrakt. I dag ser det väldigt annorlunda ut. En av de mest intressanta och viktigaste skillnaderna är DeFi. DeFi är en förkortning av Decentralized Finance och är ett samlingsnamn för de tjänster som håller på att bygga upp ett komplett decentraliserat finansiellt system vilket inkluderar bland annat lån, utlåning, derivat, stable coins, försäkringar m.m. Via flera olika protokoll och smarta kontrakt kan du exempelvis numera ta ut ett lån på dina kryptoinvesteringar vilket innebär att du inte behöver sälja dem och undviker även skatt då ingen försäljning skett av underliggande tillgång.
Skillnaden mellan DeFi och CeFi (nuvarande finansiella system) är många. DeFi kräver inget tillstånd från någon för att använda, till skillnad mot vårt vanliga banksystem. DeFi är helt öppet, till skillnad mot CeFi som är stängt och där allting sker bakom stängda dörrar. Det är censurresistent, betydligt billigare och byggs i sin helhet på blockkedjor. Att du också kan genomföra en överföring på några minuter, ta ut ett lån, låna ut själv när du vill, dygnet runt, alla dagar i veckan är något som kommer bli en självklarhet inom bara några år. Att vänta 3 bankdagar(?) på att skicka pengar mellan olika banker och länder är något våra barn inte kommer att kunna förstå.
Likt 2017 byggs de flesta decentraliserade applikationer (dApp:ar) på Ethereum även om det går att bygga på både Bitcoin och andra nyare kryptovalutor som Polkadots.
Att däremot DeFi skulle ersätta CeFi rakt av ser jag som osannolikt på kort sikt utan det vi kommer se initialt är framförallt ett spindelnät och många samarbeten mellan den gamla och nya tekniken. Nu senast erbjuder Fidelity Investments möjlighet för deras kunder att lägga Bitcoin som säkerhet för kontantlån. Detta i ett samarbete med BlockFi. Detta är väldigt positivt då DeFi annars kunde ses som ett betydligt större hot vilket inte hade varit positivt utifrån ett bredare perspektiv.
Kort och gott så händer det så mycket på kryptomarknaden varje dag att det är svårt att hänga med – däremot är det extremt intressant och jag är övertygad om att krypto som koncept är här för att stanna. Sannolikheten att Bitcoin kommer fortsätta vara den dominerade kryptovalutan är också väldigt stor. Den är inte ultimat för att bygga dAppar på men som värdehållare är den ytterst intressant.
Apropå värdehållare så har Ray Dalio, grundare och förvaltare av världens största hedgefond BridgeWater (förvaltar $140 miljarder dollar) samt tidigare skeptiker mot Bitcoin, delvis ändrat sin åsikt och anser nu att Bitcoin kan fungera som en diversifiering till guld och andra värdehållare i en långsiktig portfölj.
Visste du förresten att Bitcoin, trots sin ringa ålder på 11 år redan är den 28:e största valutan i hela världen, samt den enda valutan som har en begränsad mängd (21 miljoner) och således är inflationsskyddad!

Jag är övertygad om att vi kommer se många fler kända investerare, företag och försäkringsbolag som under 2021 tar position i Bitcoin som en del i en bred portfölj. Jag ser det inte heller omöjligt att vi kommer se Bitcoin nå Top-10 av världens största valutor under de kommande åren.
Aktuellt läge
Om vi blickar bort från makrosidan och allting som händer där vilket är omöjligt att sammanfatta i en bloggpost så fortsätter Bitcoin att konsolidera kring $19K i en allt tajtare formation. På dagsbasis har en triangelformation bildats med tak kring $20K. Triangeln stängs faktiskt på julafton och antingen får vi en väldigt trevlig julklapp i form av nytt ATH och en etablering ovan 20K. Alternativt får vi en repris av 2017 och en korrektion ner mot 15-17K.
Att sistnämnda skulle inträffa ändrar inte den långsiktiga positiva bilden över vare sig Bitcoin eller kryptomarknaden utan är egentligen inget annat än en hälsosam rekyl och korrigering i den långsiktiga trenden vilket egentligen behövs för att vi ska orka vidare över 20K på sikt. Sedan oktober har vi ju faktiskt fått vara med om en uppgång på nästan 100%!
Tar vi en titt på Fear & Greed index så är vi fortfarande kvar på extremt höga nivåer, vilka vi varit på i över en månad. Det är så klart inte hållbart men frågan vi får ställa oss är om vi får se en körare upp mot $23K och sedan rekyl ner mot utbrottsnivån $20K eller om vi först ska skaka av lite svaga händer och möjliggöra än mer ackumulering på nivåer kring $15-17k. Personligen skulle jag föredra det sistnämnda.

Jag är nöjd med min aktuella allokering mot kryptovalutor och bolag som är verksamma inom den nischen. Senaste allokering samt land-, sektor- och bransch-fördelning finner du som vanligt till höger.